Tourstart: totaal parkeerverbod langs parcours

© Google
| Onder meer de Vorstlaan ligt op het parcours van de Ronde van Frankrijk.

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli worden heel wat Brusselse lanen afgesloten voor de doortocht van de Ronde van Frankrijk. Langs het parcours zal ook een parkeerverbod gelden. Daarnaast zijn er ook gevolgen voor bus- en tramlijnen.

Het eerste weekend van juli strijkt de Ronde van Frankrijk neer in Brussel. Dat zal niet alleen heel wat bezoekers naar Brussel lokken, maar ook een grote impact hebben op bewoners. “Het parcours wordt volledig afgesloten en er geldt een parkeerverbod”, zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. Op heel wat belangrijke lanen zal met andere woorden geen enkel verkeer mogelijk zijn. Bovendien mag er ook niet geparkeerd worden.

Op zaterdagochtend gaat het onder meer om de Dansaertstraat, de Leopold II-laan en de Mettewielaan. Het parcours gaat dicht vanaf 7 uur. Ten laatste rond 14 uur wordt het opnieuw vrijgegeven. Na een lus via Geraardsbergen, de streek van Charleroi en Tervuren komen de renners nadien terug Brussel binnen. Tussen 14 en 19 uur zullen onder meer de Tervurenlaan, de Wetstraat, een stuk Kleine Ring en de Koninginnelaan afgesloten zijn.

De eerste etappe van de Tour de France wordt in Brussel gereden op zaterdag 6 juli. Start op de Louis Mettewielaan in Molenbeek, aankomst aan het Koninklijk Paleis in Laken.

Zondag volgt een ploegentijdrit binnen Brussel. Tussen 6 uur en minimum 19 uur zullen onder meer de Wetstraat, de Vorstlaan, de Generaal Jacqueslaan en de Lambermontlaan afgesloten worden. Meer info over het parcours en de verwachte doorkomsttijden van de renners vind je op deze website.

Trein

Verplaatsingen met de auto worden dat weekend sowieso afgeraden, maar ook het openbaar vervoer zal hinder ondervinden. Zo zullen enkele bus- en tramlijnen rekening moeten houden met onderbrekingen of omleidingen. Het MIVB-net is wel gratis toegankelijk. “We raden aan om vooral de metro te nemen en ook de trein, een onderschat vervoermiddel in Brussel”, aldus nog Paemen. “Daarnaast geven we de voorkeur aan stappen, trappen of steppen.”

Meer gedetailleerd mobiliteitsadvies voor de bewoners laat voorlopig nog op zich wachten. Zo is nog niet duidelijk op welke plaatsen het parcours eventueel toch kan worden overgestoken, of waar buurtbewoners hun auto kunnen parkeren tijdens de doortocht. "De mobiliteitsinfo zal binnenkort op onze site toegevoegd worden", zegt Marina Bresciani van Brussels Major Events. "We zijn nog aan het werken met de verschillende autoriteiten."

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?