Tour de France trekt door Molenbeek: ‘Goed voor het imago’

EDB
© BRUZZ
06/07/2019

Van de Kunstberg richting Sint-Jans-Molenbeek: dat is hoe de start van de 106de editie van de Tour er zaterdag uitziet. Daarbij zullen de camera’s in Molenbeek ditmaal niet gericht zijn op armoede, geweld of terrorisme. “Ik hoop dat de wereld ziet dat er in Molenbeek een joie de vivre heerst.”

De reële start van de Tour de France zal plaatsvinden op de Mettewielaan in Molenbeek. Burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) hoopt dat de oversteek van het kanaal ook de figuurlijke grens met Brussel-Stad zal doen vervagen, en het toeristen zal aanzetten om naar de gemeente te trekken.

“Het organiseren van het populairste sportevenement ter wereld, na de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap Voetbal, is een zekere trots voor alle Molenbekenaren,” zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Ook de inwoners van Molenbeek hopen dat de Tour meer dan louter eendagstoeristen met zich zal meebrengen. “Het is goed voor het imago van Molenbeek en de gemeente heeft hier alles zitten opkuisen, maar wat als de Tour gedaan is, dan vertrekken de eendagstoeristen uit Molenbeek en worden de straten weer verwaarloosd,” klinkt het in café Le Stade op de Mettewielaan, waar de Tour zal starten.

“Ik hoop dat de wereld ziet dat er in Molenbeek een joie de vivre heerst. Je mag niet alle Molenbekenaars over dezelfde kam als Salah Abdeslam scheren,” vertelt serveerster Muriel in hetzelfde café aan Het Laatste Nieuws. “Het is hier een open en multiculturele gemeente en we hopen het te kunnen laten zien.”

De Molenbeekse Edmond Machtenslaan werd voor de gelegenheid alvast omgedoopt tot de ‘Boulevard du Tour’. Van 9.00 uur tot 18.00 uur organiseert de gemeente spelletjes, verkoop van T-shirts, een fotohokje met wielertenue en nog veel meer. De fiets wordt er ook in de kijker gezet met een parcours voor kinderen, een tijd- en snelheidswedstrijd en een herstellingsruimte.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport, Samenleving, Brussels Grand Départ, Grand Départ, Catherine Moureaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni