Tram naar Thurn & Taxis zal vanaf Centraal Station rijden

© Kabinet Pascal Smet
| De animatie die in 2018 werd gemaakt bij de aankondiging van de tramlijn.

De nieuwe tram die Thurn & Taxis moet verbinden met het centrum van de stad zal tot het Centraal Station worden doorgetrokken. Eerder was er sprake van een begin en eindpunt op Rogier.

Plannen voor een nieuwe tramlijn van en naar de Thurn & Taxis-site bestaan al even. In de vorige legislatuur loodste toenmalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) deze lijn en een lijn naar Neder-over-Heembeek door de regering. Het plan was toen om beide lijnen te laten vertrekken vanaf Rogier. Van daaruit zouden reizigers zich via het metronetwerk gemakkelijk verder door de stad of richting het centrum kunnen verplaatsen.

Donderdag werden verschillende scenario’s voor het te volgen tracé voorgesteld op de ministerraad. Daar werden bij afwezigheid van Smet - de huidige staatssecretaris voor Stedenbouw verblijft in het buitenland - nog geen knopen doorgehakt. Wel lijkt de meerderheid gewonnen voor het doortrekken van de lijn tot het Centraal Station, zo wordt ons vanuit regeringsbronnen bevestigd.

Via Rogier of Iris Tower

Er liggen voor dat laatste stuk, van het Noordstation tot het Centraal Station, twee scenario’s op tafel. De MIVB wil absoluut dat de tram via Rogier en de Kruidtuinlaan in de Pachecolaan belandt. Zo kan de tram aan Rogier aantakken op de metro.

Een andere optie is om vanaf het Noordstation via de nieuwe Iris Tower over het Sint-Lazarusplein en de Sint-Lazaruslaan, onder de Kruidtuinlaan op de Pachecolaan uit te komen. Die optie krijgt de voorkeur van de stad Brussel, en zeker een deel van de Brusselse regering. Ze lijkt mobiliteitstechnisch ook makkelijker: de tram moet niet op de Kleine Ring rijden, en kan eronder door.

In beide scenario’s zou het nadien via de Pachecolaan tot aan het Centraal Station gaan. In de andere richting zou de nieuwe tram vanaf het Noordstation verderrijden via de Bolivarlaan, de nieuwe Suzan Danielbrug, de Picardstraat om uiteindelijk in de Belgicalaan uit te komen.

Volgende week wordt het dossier verder behandeld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?