20190313 Trein BRUZ ACTUA 1653

Treinverkeer komt traag terug op gang na brand in Brussel-Noord

TD
© Belga - BRUZZ
14/05/2019
Updated: 14/05/2019 10.23u

Als gevolg van de brand aan een elektrische seinkast in Brussel-Noord ligt het treinverkeer in en rond Brussel dinsdagochtend in de knoop. Alle sporen in Brussel-Noord zijn weer in dienst. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Dat betekent dat er weer treinverkeer mogelijk is op de Noord-Zuidverbinding. De hinder blijft wel duren, mogelijk tot de avondspits.

Het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid is dinsdagmorgen sinds iets voor 06.30 uur in beide richtingen onderbroken, maar is anderhalf uur later opnieuw op gang gekomen. Reden is een brandje aan een elektrische seinkast ter hoogte van spoor 12 in Brussel-Noord.

'Brand is aangestoken'

Intussen is er bevestiging dat de brand is aangestoken. Een dakloze heeft vermoedelijk een vuurtje willen aansteken. De brand is overgeslagen op een elektrische seinkast, waar de kabels dan zijn doorgebrand.

Het treinverkeer blijft echter zwaar verstoord. Treinen worden nog altijd omgeleid via het oostelijke en het westelijke ringspoor, en veel treinen zijn afgeschaft.

Noord-Zuid

De Noord-Zuidverbinding mag dan opnieuw in gebruik zijn, tussen Brussel-Noord en Schaarbeek gelden technische beperkingen en kunnen drie sporen niet gebruikt worden. "Als gevolg van de brand is daar een technisch probleem met de bovenleiding, en zijn lokale versporingen mogelijk," aldus Petit. Ook tussen Brussel-Noord en Schuman kan één spoor nog altijd niet gebruikt worden.

Bockstael

De IC-treinen tussen Genk-Blankenberge, Oostende-Eupen en Kortrijk-Welkenraedt worden nog altijd omgeleid via het oostelijk en westelijk ringspoor, om treinverkeer zoveel mogelijk te ontlasten, zo laat NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman weten. Die treinen stoppen uitzonderlijk in Schaarbeek en/of Bockstael en Brussel-West.

Daar kunnen reizigers overstappen op ander openbaar vervoer. Reizigers moeten nog steeds rekening houden met forse vertragingen of afschaffingen. In bepaalde stations, zoals in dat van Gent-Sint-Pieters, worden treinen richting Brussel nog altijd opgehouden.

'Geen zicht op beterschap'

Dat alles zorgt ervoor dat Infrabel er geen zicht op heeft wanneer het treinverkeer opnieuw normaal zal verlopen. Reizigers houden best rekening met mogelijk ook nog gevolgen voor de avondspits, waarschuwt Petit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Brussel-Noord , Noord-Zuidverbinding , treinverkeer , NMBS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni