Treinverkeer van Brussel naar Namen verstoord door kabeldiefstal

© PhotoNews
| Treinstaking bij de NMBS (Noordstation.)

Het treinverkeer tussen Namen en Brussel is vrijdagochtend verstoord. Door een kabeldiefstal in Rhisnes rijdt geen enkele trein tussen de Waalse hoofdstad en Gembloers. Dat meldt Infrabel.

Er is een vervangende busdienst ingelegd tussen Namen en Gembloers. De lijn Brussel - Luxemburg is afgeleid via Jemeppe-sur-Sambre, wat 20 minuten langer pendelen is. Tegen de middag hoopt men bij Infrabel het probleem opgelost te hebben.

Het is niet de eerste kabeldiefstal op het traject. Vorige week uitte Infrabel nog het vermoeden dat een Oost-Europese dievenbende, die vorig jaar in oktober werd opgepakt, zich gereorganiseerd heeft en weer actief is. "Na de arrestaties was het aantal koperdiefstallen fors gedaald. Maar na een tijdje steeg het weer. Ons vermoeden moet wel nog bevestigd worden door de politie. Toch zien we dat de diefstallen gebeuren op dezelfde locaties en dat dezelfde werkwijze wordt gebruikt," zegt woordvoerder Thomas Baeken.

De diefstallen wegen op het personeel, dat iedere keer in het midden van de nacht wordt opgeroepen voor herstelwerkzaamheden. Ook is er telkens een impact op de dienstregeling. De kosten lopen hoog op. Infrabel nam daarom al zelf maatregelen, zoals het vervangen waar mogelijk van koperen kabels door aluminium exemplaren. Ook wil het drones inzetten, maar daarvoor moet de wet aangepast worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?