Noordstation en kantoorwijk

| Sinds het begin van dit jaar zijn al 124 kabeldiefstallen geteld op het Belgische net.

Storingen verwacht na kabeldiefstal en vandalisme op lijn Namen-Brussel

TD
© Belga
23/08/2019
Updated: 23/08/2019 10.04u

Er wordt hinder verwacht op het spoor tussen Namen en Brussel nadat op de lijn 161 ter hoogte van Chastre in de provincie Waals-Brabant een kabeldiefstal en vandalisme zijn vastgesteld. Dat laat een woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel vrijdagochtend weten.

De herstellingen zullen in de loop van de dag verdergezet worden. De dienstregeling wordt aangepast. In de eerste 7 maanden van dit jaar zijn al 124 kabeldiefstallen geteld op het Belgische spoorwegnet. De incidenten hebben 9.497 minuten treinvertragingen veroorzaakt, of bijna 158 uren. Ter vergelijking: in het eerste semester van 2017 waren er 42 diefstallen, in dezelfde periode in 2018 87.

Infrabel vermoedt dat een Oost-Europese dievenbende, die vorig jaar in oktober werd opgepakt, zich gereorganiseerd heeft en weer actief is. "Na de arrestaties was het aantal koperdiefstallen fors gedaald. Maar na een tijdje steeg het weer. Ons vermoeden moet wel nog bevestigd worden door de politie. Toch zien we dat de diefstallen gebeuren op dezelfde locaties en dat dezelfde werkwijze wordt gebruikt," zegt woordvoerder Thomas Baeken.

De diefstallen wegen op het personeel, dat iedere keer in het midden van de nacht wordt opgeroepen voor herstelwerkzaamheden. Ook is er telkens een impact op de dienstregeling. De kosten lopen dus hoog op. Infrabel nam daarom al zelf maatregelen, zoals het vervangen waar mogelijk van koperen kabels door aluminium exemplaren. Ook wil het drones inzetten, maar daarvoor moet de wet aangepast worden.

"Controle blijft toch de belangrijkste maatregel. Daarvoor kijken we naar de politie. Als de dieven weten dat de pakkans groot is, zullen ze minder geneigd zijn om hier te stelen. We doen dus een warme oproep aan de politie om de grote inspanningen uit het verleden te blijven voortzetten", besluit Baeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, kabeldiefstal, Infrabel, NMBS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni