(archiefbeeld)

Infrabel mag geen drones inzetten tegen kabeldiefstal

EDB
© BRUZZ
20/08/2019

Spoorbeheerder Infrabel mag geen drones inzetten om kabeldiefstal tegen te gaan zolang de Belgische wetgeving niet wordt aangepast. De misdrijven zijn nochtans aan een opmars bezig, meldt Infrabel.

Volgens de spoorbeheerder is het aantal kabeldiefstallen sinds de start van de zomer opnieuw toegenomen, vooral in de regio rond Luik en Namen. Om dat probleem te verhelpen, voerde Infrabel alvast een testvlucht uit met een drone. De bedoeling daarvan was om toezicht te houden op de treinsporen, schrijft La Dernière Heure.

Toch mag Infrabel geen gebruik maken van de nieuwe techniek om kabeldiefstal tegen te gaan. De wet staat immers niet toe dat er vluchten met drones worden uitgevoerd waarbij het toestel uit het zicht van de piloot raakt. Bovendien is een mandaat vereist om toezicht te mogen houden vanuit de lucht.

“Deze zomer werd op initiatief van het Directoraat-generaal Luchtvaart en Skeyes een platform opgestart waarbij we de dialoog kunnen starten over het thema van de drones,” aldus een woordvoerder van Infrabel. “Maar momenteel wachten we nog steeds op wijzigingen in de wetgeving.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , drones , Infrabel , kabeldiefstal , Skeyes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni