8 november 2023: treinstaking van de NMBS. Op deze foto: het station Brussel-Centraal

| Een vorige stakingsactie op het spoor (archiefbeeld).

Treinverkeer verstoord door 48-urenstaking vakbonden

© Belga
06/12/2023

Op het spoor is dinsdagavond om 22 uur een 48-urenstaking van start gegaan. Het is de tweede op twee maanden tijd. Begin november legden de spoorvakbonden al het werk neer. De christelijke vakbond ACV Transcom doet deze keer niet mee. De socialistische vakbond ACOD Spoor en de liberale bond VSOA Spoor staken wel opnieuw.

Spoorwegmaatschappij NMBS werkte een alternatieve dienstregeling uit. Drie op de vijf IC-treinen zullen rijden, en dat zowel woensdag als donderdag. Daarnaast zullen twee op de vijf lokale L-treinen en voorstedelijke S-treinen rijden. De meeste P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, zijn geschrapt.

In sommige regio's kan het treinaanbod woensdag wel anders zijn dan donderdag, laat de NMBS weten. De spoormaatschappij raadt reizigers aan hun reis goed voor te bereiden, via de online reisplanner op de NMBS-website of app. Voor de alternatieve treindienst van donderdag kan dat vanaf woensdagochtend.

De spoorvakbonden hekelen al langer een gebrek aan respect voor het sociaal overleg in het kader van interne reorganisaties. Ze verzetten zich onder meer tegen plannen van de directie van de NMBS om de opstarttijd van treinbegeleiders - de tijd die ze krijgen om hun eerste trein voor te bereiden - te halveren tot 10 minuten. De bonden menen dat de treinbegeleiders wel degelijk 20 minuten nodig hebben en doen de ingreep af als een besparingsmaatregel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni