Twee petities keren zich tegen auto

© PhotoNews
| De Louizalaan overspoeld door fietsers tijdens de autoloze zondag van 22 september 2019.

Twee petities, één voor een autovrij Ter Kamerenbos en één voor een hele zomer lang autoloze zondagen, winnen in hoog tempo handtekeningen.

“In het zog van de coronacrisis werden in Brussel recent hoopgevende stappen gezet op het vlak van mobiliteit. We denken aan de eenmaking van Ossegempark en het Park van Laken, de aanleg van nieuwe fietspaden, autovrije straten, woonerven, en het voorstel van burgemeester Philippe Close om het Ter Kamerenbos ook na afloop van deze bijzondere periode op zaterdag en op vakantiedagen voor doorgaand verkeer af te sluiten.”

Zo schrijven de petitiemakers. Wat betreft deze laatst willen ze de politiek een hart onder de riem steken en aanmoedigen om verder te gaan: “sluit het Ter Kamerenbos voorgoed af voor alle verkeer”. De petitie werd vrijdag gestart en heeft reeds 1.700 handtekeningen op moment van schrijven.

Elke zondag autoloze zondag

Een tweede petitie werd zondag gelanceerd en vraagt aan minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) om de hele zomer lang elke zondag een autoloze zondag te maken.

“We voelen een groot verschil nu de lockdown-maatregelen versoepelen. Het verkeer neemt weer erg toe buiten het stadscentrum en de straten zijn niet langer veilig, tenzij je met de auto rijdt,” schrijven de petitiemakers, “autoloze zondagen zullen veel mensen de kans geven om de stad comfortabel vanop de fiets te verkennen en hen aanmoedigen om de fiets vaker te gebruiken, ook op weekdagen.”

Dat er een zucht is naar minder auto’s op straat bleek ook al uit ‘jullie dromen voor Brussel’. Daarbij gaven zes op tien deelnemers aan minder auto’s te willen en meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?