Joggen in Ter Kamerenbos

| Joggen in Ter Kamerenbos (archiefbeeld).

Close wil Ter Kamerenbos ook na corona autovrij houden in weekends

TDN
© BRUZZ
06/05/2020

Als het van burgemeester Philippe Close (PS) afhangt, wordt het Ter Kamerenbos ook na de coronacrisis een autovrije zone in de vakantieperiodes en de weekends. Brussel-Stad zal bestuderen of dat mogelijk is. "Het Ter Kamerenbos kan zoals het Central Park in New York worden: een aangename plek voor onze inwoners."

Dat zei de burgemeester van Brussel-Stad dinsdagavond in het VRT-programma De Afspraak.

De straten die door het Ter Kamerenbos lopen, zijn al sinds donderdag 19 maart verboden terrein voor autobestuurders. Dat blijft nog een hele tijd zo. Door autoverkeer te weren uit het Ter Kamerenbos kunnen Brusselaars in tijden van het coronavirus in alle veiligheid een frisse neus halen.

Central Park van Brussel

"Als er een zaak is dat deze crisis aan het licht brengt, is dat we moeten nadenken over de leefbaarheid van de stad", zegt Close. "Daarom zullen we bestuderen of het Ter Kamerenbos niet elk weekend en elke vakantieperiode dicht kan voor auto's. Het Ter Kamerenbos kan worden zoals het Central Park in New York: een aangename plek voor onze inwoners."

Ook de beslissing om van de Vijfhoek een woonerfzone te maken, verdedigde Close. "Om de exitstrategie te ondersteunen, moet je ruimte geven aan voetgangers en fietsers. Zij hebben voorrang nu. Deze maatregel is voorlopig tijdelijk. Zo'n drastische veranderingen kan je niet doorvoeren zonder de handelaars en de inwoners te consulteren."

Hotel Métropole is een symbool van de stad. We zullen zeker een overnemer vinden.

Philippe Close

Close 2 BRUZZ ACHTUA 1575

De PS-burgemeester ziet vooral opportuniteiten in de coronacrisis. "Het leven zal er nadien heel anders uitzien, zeker in de stad. We moeten deze periode aangrijpen om over de toekomst na te denken", aldus Close. "Veel mensen zullen angstig zijn voor het openbaar vervoer en naar de fiets grijpen. Daarom is het ook een goed moment om bijvoorbeeld in de Wetstraat infrastructuur aan te leggen. Ook het telewerk bijvoorbeeld is een blijver. En dat heeft dan weer impact op de mobiliteit."

Close toonde ook empathie voor zijn inwoners en handelaars. "Voor de horecasector is de crisis heel zwaar. En daar zijn 35.000 mensen afhankelijk van. Het faillissement van Hotel Métropole is een ramp, maar ik geloof dat we een overnemer zullen vinden. Het is een symbool van Brussel-Stad. We gaan er alles aan doen om die een nieuwe toekomst te geven."

Steun voor politie

De burgemeester ziet met lede ogen aan hoe zijn anders zo bruisende stad nu leeg en verlaten oogt. "Deze afzondering treft de Brusselaar zwaar. Vooral de gezinnen die leven in kleine appartementen zonder terras of tuin", stelt Close. "Maar hoewel het niet makkelijk is, respecteert het merendeel de maatregelen."

Opvallend: toen hem de vraag werd gesteld wat de moeilijkste maatregel was om op te leggen aan de Brusselaar, sprak Close over het feit dat jongeren uit de wijken zich niet verder dan 1 kilometer van huis mogen verplaatsen. Die regel geldt enkel in Frankrijk, niet in België, maar het is al gebleken dat veel Franstaligen de regels uit Frankrijk soms verwarren met de regels in België.

"Het was niet de bedoeling om te verwijzen naar Frankrijk of daar allusie op te maken", zegt de woordvoerster van de burgemeester aan onze redactie. "De vraag was wat de moeilijkste maatregel is om te handhaven en dat is het beperken van de verplaatsingen binnen een bepaalde straal."

Tenslotte sprak Close ook over de aanvaringen tussen zijn inwoners en de politie. "Het is normaal dat er spanningen ontstaan. Mijn rol is om te bemiddelen. Je mag niet vergeten dat agenten voor het eerst te maken hebben met zo'n crisis. In die omstandigheden vind ik dat de politie een fantastische job doet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , burgemeester Philippe Close , Ter Kamerenbos , leefbaarheid , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni