Twintig nieuwe fietsstraten in Sint-Gillis

© Gemeente Sint-Gillis
| De gemeente zal ook nieuwe fietsbogen plaatsen in de straten, ter grootte van een autoparkeerplaats.

Fietsers in Sint-Gillis krijgen in twintig straten voorrang op de auto. Dat heeft de gemeente beslist in het kader van een breder fietsactieplan. In eerste instantie worden zes straten heringericht.

Het gaat om de Denemarkenstraat, Ierlandstraat, Dethystraat, Coenenstraat, Studentenstraat en een deel van de Maurice Wilmottestraat. Zij krijgen nog voor het einde van het jaar nieuwe wegmarkeringen en verkeersborden. Samen vormen zij een eerste fietsroute die de gemeente doorkruist. In totaal zal Sint-Gillis zes van zulke fietsroutes opstellen.

“Voor de andere fietsstraten zullen we nog overleggen met fietsverenigingen en in de fietscommissie van de gemeente”, zegt schepen van Mobiliteit Cathérine Morenville (Ecolo) aan BRUZZ.

Dankzij het Fonds Bikes in Brussels van de Koning Boudewijnstichting krijgt de gemeente nu 106.000 euro aan financiële steun om haar fietsplan uit te rollen. De projectsteun dient onder meer om 30 bomen aan te planten in de bredere straten, die een vertragend effect moeten hebben op het verkeer, en om de wegsignalisatie aan te passen.

Fietsplan

Een ander deel van de projectsteun gaat naar de uitbouw van de Velotheek van Sint-Gillis, een winkel waar buurtbewoners een fiets tijdelijk kunnen huren. Dankzij de fondsen van Bikes in Brussel kan de Velotheek enkele tientallen extra fietsen aankopen. Er komen ook meer fietslessen in alle lagere scholen van de gemeente.

“We gaan ook extra fietsenrekken aankopen”, zegt Morenville nog. De fietsbogen hebben de vorm van een auto. “Zo sensibiliseren we de bewoners dat een parkeerplaats van één auto groot genoeg is om acht fietsen te stallen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?