| Automobilisten die op de ventweg rijden kunnen niet meer rechtdoor, maar moeten de Vilain XIIII-straat in.

Louizalaan: verkeersfilter moet auto's uit fietsstraat houden

SD
© BRUZZ
11/03/2024

Op een van de ventwegen van de Louizalaan, ter hoogte van de Vilain XIIII-straat, is sinds vrijdag een modale verkeersfilter geïnstalleerd. Automobilisten worden op die manier voortaan geweerd in de fietsstraat. Dat meldt mobiliteitsminister Elke Van den Brandt op X. De fietsstraten naast de Louizalaan zijn in de praktijk vaak het decor voor autofiles.

In theorie zijn de ventwegen van de Louizalaan een walhalla voor fietsers. Het zijn immers fietsstraten, waar tweewielers voorrang hebben. In de praktijk is er als fietser echter vaak geen doorkomen aan, omdat de auto's er staan aan te schuiven. Fietsverenigingen klagen al langer dat het drukke verkeer er niet compatibel is met de fietsstraten.

Alvast op één plek langs de belangrijke verkeersas past het Gewest daar nu een mouw aan. Het gaat om het deel op de Louizalaan van het Ter Kamerenbos richting centrum, net voor de Vleurgatsesteenweg. Daar moet je nu als automobilist verplicht rechts afslaan naar de Vilain XIIII-straat.

Er werden enkele bloembakken geplaatst, de rijbaan werd er versmald en er werd een bord geplaatst. Daardoor kunnen automobilisten niet langer alle ventwegen langs de Louizalaan gebruiken.

Good Move

De filters werden geplaatst in het kader van het Good Move-plan voor de wijk Flagey. Dat plan werd in verschillende fases uitgevoerd. Het eerste deel in oktober 2022, het tweede in mei 2023. De modale filter die nu geïnstalleerd werd, had normaal bij een van die fases geïmplementeerd moeten worden, maar dat werd uitgesteld.

Voor de rest van de ventwegen zijn voorlopig geen andere tijdelijke ingrepen gepland, in afwachting van een volledige heraanleg van de Louizalaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni