Uber verliest vergunning in Londen

© PhotoNews
| Taxichauffeurs protesteerden vorig jaar nog tegen Uber op het Poelaertplein.

Uber verliest dinsdag zijn vergunning om in Londen actief te zijn. Toezichthouder Transport for Londen (TfL) heeft bedenkingen rond veiligheid en weigert een nieuwe licentie te geven. Voorlopig kan Uber wel actief blijven.

Een woordvoerder van TfL zegt dat "verschillende inbreuken" de veiligheid van passagiers in het gedrang brengen. De licentie vervalt maandag om middernacht, maar Uber kan blijven werken in afwachting van de beroepsprocedure. Het bedrijf heeft 21 dagen dagen tijd om in beroep te gaan.

TfL concludeerde meer dan twee jaar geleden al dat Uber geen licentie zou mogen hebben, onder meer omdat het geen adequate achtergrondcontroles uitvoerde van chauffeurs. Uber paste haar beleid aan en kreeg uiteindelijk een tijdelijke vergunning.

Uber heeft ongeveer 45.000 chauffeurs in Londen. In de Britse hoofdstad wordt de app maandelijks door meer dan 3,6 miljoen mensen gebruikt. Daarmee is Londen de grootste Europese markt voor het Amerikaanse bedrijf.

Brussel

In Brussel voorlopig geen bericht over dergelijke maatregelen, maar ook hier zorgt de aanwezigheid van Uber al langer voor spanningen in de taxisector. Vorig jaar in oktober betoogden de taxichauffeurs nog tegen de oneerlijke concurrentie door Uber. Recent was een nieuwe staking gepland, maar die werd afgeblazen. Bevoegd minister-president Rudi Vervoort (PS) wil met de sector in dialoog gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?