Uberchauffeurs voelen zich genegeerd door Vervoort

© Uber

De grootste vereniging van limousinechauffeurs, die vooral Uberchauffeurs vertegenwoordigt, zegt dat ze niet geraadpleegd is over een nakend regeringsbesluit over de sector. “Rudi Vervoort rijdt enkel voor de taxisector.”

ABCL is een vereniging van limousinechauffeurs, die naar eigen zeggen een 2.000-tal leden telt. In de praktijk vertegenwoordigt de organisatie vooral appchauffeurs zoals die van Uber, Heetch en Husk.

De organisatie is boos omdat minister-president Rudi Vervoort (PS) aan een nieuw taxiplan werkt en ABCL daarbij amper betrekt. “Vervoorts voorganger Pascal Smet (One.brussels/SP.A) wou tenminste nog een volledige hervorming van de sector, waar iedereen bij betrokken werd. Sinds deze legislatuur is Rudi Vervoort bevoegd en hij geeft de indruk dat hij enkel voor de traditionele taxisector rijdt,” zegt Fernando Redondo van ABCL.

Het stoort ABCL met name dat de organisatie nooit de ontwerptekst van het nieuwe plan onder ogen kreeg. “We zijn ontvangen op het kabinet van Vervoort, maar hoe kan je nu participeren als je niet eens de juiste documenten kan inkijken?”

Inkomensverlies

Redondo kon de tekst uiteindelijk via een omweg bemachtigen. Na een eerste lezing vreest hij vooral dat de appchauffeurs niet genoeg tijd zullen hebben om een aantal testen af te leggen. “Ze riskeren daardoor inkomensverlies,” zegt de woordvoerder van ABCL.

Het kabinet van Vervoort wijst er in La Libre op dat het verschillende keren sprak met ABCL. De sector van de voertuigen met chauffeur is volgens het kabinet ook vertegenwoordigd in de raadgevende commissie die het nieuwe taxiplan voorbereidt.

ABCL wijst er dan weer op dat die commissie al sinds 2016 moest vernieuwd worden. "Waarom gebeurt dat niet? Wij maken er geen deel van uit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?