Ukkelse burgemeester: ‘Test Ter Kamerenbos veel te radicaal’

© Jef Van de Veire-BRUZZ
| Boris Dillies (MR), burgemeester Ukkel.

De Ukkelse burgemeester Boris Dilliès (MR) vreest dat de testopstelling voor het verkeer in het Ter Kamerenbos grote chaos zal veroorzaken. Van een rechtszaak is voorlopig nog geen sprake. “We willen eerst de effecten in kaart brengen.”

De Stad Brussel maakte deze woensdag bekend welk verkeersscenario ze vanaf midden september wil testen voor het Ter Kamerenbos: het autoverkeer zou enkel nog mogelijk zijn op de Dianalaan, terwijl het allergrootste deel van het bos autovrij wordt.

Het is een scenario waar vooral de gemeente Ukkel de voorbije maanden luid tegen protesteerde. Burgemeester Boris Dilliès (MR) is dan ook allerminst blij over de keuze van de Stad (die het hele bos op haar grondgebied heeft).

Criteria

“Ik geloof niet in deze test, die veel te radicaal is,” zegt hij. “Drie vierde van het bos autovrij maken, dat is een veel te grote stap. Ik vrees dat verkeerschaos in de omliggende wijken het gevolg zal zijn. Tegelijk hoop ik echt dat ik me vergis. J’adorerais me tromper, vraiment.”

Dilliès heeft het er ook moeilijk mee dat de Stad niet duidelijk heeft bepaald wat de criteria zijn om te bepalen of de test geslaagd is. Het stadsbestuur liet wel al weten dat het de rijtijden van het verkeer voor en na de test zal monitoren, maar dat volstaat niet voor de Ukkelse burgemeester. “Ik laat nu ook zelf tellingen doen in de verschillende wijken rond het bos.”

Europese school

De burgervader liet vorige week nog weten dat het gemeentebestuur een rechtszaak tegen de Stad Brussel overwoog. Vandaag wil hij in de eerste plaats informatie verzamelen over het effect van de test. “We kunnen pas stappen zetten als we de situatie op het terrein goed kennen.” Of het zover komt is nog maar de vraag. Een van de coalitiepartners van Dilliès is Ecolo, dat zich veel terughoudender opstelde de voorbije weken.

Dilliès wijst er nog op dat het schooljaar zich nog niet helemaal op gang heeft getrokken. Met name de Europese school in Ukkel is nog niet herstart. “Dat zijn 4.000 leerlingen. Dat de schoolbussen nu ook de zuidelijke lus van het bos mogen gebruiken is mooi, maar ik denk niet dat het voldoende zal zijn.”

26 augustus 2020: betonblokken maken een deel van het Ter Kamerenbos ontoegankelijk voor autoverkeer.
© PhotoNews
| Boris Dilliès: “Drie vierde van het bos autovrij maken, dat is een veel te grote stap. Ik vrees dat verkeerschaos in de omliggende wijken het gevolg zal zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?