Het treinstation van Anderlecht

| Beeld ter illustratie.

Vakbonden kondigen staking NMBS, MIVB en De Lijn aan op 10 maart

© Belga
27/02/2023
Updated: 27/02/2023 16.32u

Het openbaar vervoer in heel België zal op vrijdag 10 maart verstoord zijn. Zowel bij het spoor als bij de verschillende openbaarvervoersmaatschappijen wordt er dan gestaakt, zo werd maandag bevestigd.

Bij het spoor is er een stakingsaanzegging ingediend door het gemeenschappelijk vakbondsfront. Er geldt wel een gegarandeerde dienstverlening. Dat betekent dat er op basis van de werkwilligen wordt bekeken hoeveel en welke treinen kunnen rijden.

Een gelijkaardige minimale dienstverlening is er bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn, waar de socialistische en de christelijke vakbond een stakingsaanzegging hebben ingediend. Enkele dagen voor de staking zal duidelijk zijn welke bussen en trams zullen rijden.

Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB gaat de staking uit van het gemeenschappelijk vakbondsfront, en ook bij de Waalse maatschappij TEC zijn er stakingsacties gepland.

Onderbezetting

De stakingen kaderen in breder vakbondsprotest tegen de onderfinanciering en -bezetting van de overheidsdiensten en de pensioenplannen van de regering. De socialistische overheidsvakbond kondigde vorige week al aan dat op 10 maart acties zijn gepland.

Die zijn onder meer gericht tegen de pensioenplannen van de regering. Binnen de regering wordt gewerkt aan een nieuwe pensioendeal. Daarbij is er ook een voorstel om de perequatie te hervormen en te beperken tot 0,5 procent per jaar. Dat is het systeem waardoor de ambtenarenpensioenen mee stijgen met de weddes van de ambtenaren.

De staking bij het spoor gebeurt in gemeenschappelijk front en vangt op 9 maart om 22 uur aan en eindigt op 10 maart om 22 uur.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni