20190328 verkeer bus delijn de lijn noordstation bussen Sainctelette

| Bussen van De Lijn aan het Sainctelette plein. (archief)

Vakbondsactie op 5 oktober: TreinTramBus is acties op kap van reizigers beu

© Belga
04/10/2023

TreinTramBus is de vakbondsacties op de kap van de reizigers beu. Dat zegt de reizigersvereniging woensdag naar aanleiding van de vakbondsacties van donderdag. "We zijn het echt beu. De reizigers zijn al zo vaak geplaagd door afgeschafte ritten, dat de vakbonden hier niet nog een schepje bovenop moeten doen", zegt voorzitter Peter Meukens.

Het tram- en busverkeer van De Lijn en de MIVB zal donderdag verstoord zijn. De vakbonden voeren actie tegen een wetsvoorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne inzake het recht op collectieve actie.

Meukens benadrukt dat het dit jaar al de vierde actiedag is. "De vorige acties gingen over de vakbondsvrijheden en de strijd tegen sociale dumping, een pleidooi voor betere openbare diensten en maatregelen voor meer koopkracht en fiscale rechtvaardigheid. Allemaal nobele doelen, maar leg ons uit waarom trams en bussen dan niet rijden. Officieel gaat het om een actiedag, in de praktijk is dat een staking. Wij hebben er alle begrip voor dat werknemers voor hun rechten opkomen en betogen. Maar dat moet niet op de kap van de reizigers", zegt de voorzitter.

In 2022 was het volgens hem nog erger. "Toen vonden zeven dergelijke actiedagen plaats. Of het veel opbrengt dat reizigers zich niet kunnen verplaatsen, te voet moeten gaan, moeten thuisblijven of de auto nemen, is nog maar de vraag. Het zijn immers niet zij die de beslissingen nemen die de syndicaten niet aanstaan. Bovendien zijn het vooral de zwakkeren in onze maatschappij die onder zo'n actie het meest te lijden hebben. Die mensen hebben geen keuze en zijn echt op het openbaar vervoer aangewezen", aldus Meukens.

Ons land heeft meer dan ooit nood aan betrouwbaar openbaar vervoer. "We zullen de klimaatdoelstellingen maar kunnen realiseren als iedereen massaal op trein, tram en bus inzet", benadrukt de voorzitter van TreinTramBus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni