Van den Brandt wil lage-emissiezone vroeger aankondigen op Vlaamse wegen

© PhotoNews
| Elke Van den Brandt (Groen), Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid.

Wie Brussel binnen rijdt, krijgt pas aan de gewestgrens te zien of zijn wagen de emissienormen overschrijdt. Voor rechtsomkeer is het dan te laat en zo komt er meteen een boete. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) vraagt Vlaanderen nu om borden te plaatsen op de wegen richting Brussel. "Wie Brussel binnenrijdt, mag niet de dupe zijn van onze complexe staatsstructuur."

De minister zei dat in het Radio 2-programma De Inspecteur, nadat enkele luisteraars hadden geklaagd dat ze boetes kregen omdat de waarschuwingsborden veel te laat komen. Het gaat om boetes tot 350 euro die volgens hen niet te vermijden waren.

Van den Brandt bevestigt dat de borden vandaag enkel op de gewestgrens staan. "Willen we vooraf borden plaatsen, dan moet dat dus op Vlaamse bodem gebeuren en dat kunnen we zelf niet zomaar beslissen", zei ze aan Radio 2.

Met de nakende aanscherping van de Lage Emissiezone in januari, wil ze Vlaanderen vragen om dus al vroeger op de wegen waarschuwingsborden te kunnen plaatsen. "Wie Brussel binnenrijdt, mag niet de dupe zijn van onze complexe staatsstructuur", klinkt het.

Daarnaast belooft de minister ook een informatiecampagne over de nieuwe emissienormen die vanaf 2020 gelden. Dan mogen dieselmotoren met euronorm 3 het Gewest niet meer binnen. Bij de heraanleg van invalswegen zou ook gelet worden op de aanleg van loops, met de mogelijkheid om terug te keren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?