Van Meenenplein in Sint-Gillis wordt autoluw

Van Meenenplein
© bma.brussels
| Het Van Meenenplein in Sint-Gillis
© bma.brussels
| Het Van Meenenplein in Sint-Gillis

Het Maurice Van Meenenplein in Sint-Gillis wordt in de komende jaren omgevormd van een openluchtparking tot een autoluw plein. "Na een studiefase en een participatief proces zijn de krachtlijnen vastgelegd voor het nieuwe Van Meenenplein", zegt bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen). Er komt een 'zo groot mogelijke voetgangerszone' en het park zal voorzien worden van groene en recreatieruimte.

Volgend jaar starten ingrijpende werken om het Van meenenplein, in hartje Sint-Gillis, om te vormen tot een 'oase van rust en groen'. Dat laat het kabinet van minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt weten. “Brussel is ontworpen als een autostad, met een zeer ongelijke verdeling van de openbare ruimte tot gevolg. Stap voor stap creëren we zo een stad op mensenmaat, met voldoende kwalitatieve openbare ruimte, zeker in de wijken waar de meeste inwoners geen eigen tuin bezitten.”

"De gemeente Sint-Gillis is vastbesloten om het plein terug te geven aan de inwoners en passanten", zegt Van den Brandt. "Dat willen we doen door een zo groot mogelijke voetgangerszone te creëren en het park te voorzien van groene en recreatieruimte."

“Het Van Meenenplein was jarenlang een parking, aan de voet van een prachtig historisch stadhuis en met mooi uitzicht op de stad", voegt Catherine Morenville (Ecolo), schepen van Openbare Werken en Openbaar Groen in Sint-Gillis hieraan toe. "We focussen bij de heraanleg specifiek op de noden van mensen met beperkte mobiliteit, en op het verhogen van het veiligheidsgevoel voor alle gebruikers van het plein.”

De gemeente Sint-Gillis en het gewest zijn op zoek naar een ontwerpbureau dat deze krijtlijnen verder uitwerkt, en het participatieproces met buurtbewoners, passanten en functionarissen verder zet. "De focus ligt verder op toegankelijkheid, in het bijzonder voor mensen met beperkte mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid", klinkt het nog. Het ontwerp moet in het voorjaar van 2022 worden ingediend, om daarna de transformatie van het plein te kunnen starten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?