Sint-Gillis onderzoekt autovrij Van Meenenplein

© Peter Lorre/Flickr
| Het Van Meenenplein vandaag: auto's bij de vleet.

De gemeente Sint-Gillis laat onderzoeken of het Van Meenenplein voor het gemeentehuis autovrij en groener kan worden.

De voorbije jaren ondergingen verschillende pleinen in Sint-Gillis een gedaanteverandering. Het voorplein werd autovrij (en er verdwenen ook heel wat bomen), de Jacques Francksquare werd heraangelegd (er verdwenen opnieuw veel bomen) en er is een plan voor een nieuw Marie Jansonplein (mét bomen en via een architectuurwedstrijd).

De gemeente wil nu onderzoeken of ook het Van Meenenplein voor het gemeentehuis geheel of gedeeltelijk autovrij kan worden. Dat blijkt uit een oproep van de Brusselse bouwmeester. “Hoe kunnen we dit plein teruggeven aan bewoners en gebruikers, niet enkel tijdens de marktmomenten maar ook daarbuiten?” is daarbij de centrale vraag.

Catherine Morenville (Ecolo), Schepen in Sint-Gillis van Openbare Ruimte, Stedenbouw Gelijke Kansen,Vrouwenrechten, Mobiliteit en Parkeerbeleid

De studie zal zich ook buigen over de mogelijkheid om het plein te vergroenen. De huidige bomen blijven behouden.

"We lanceren een mobiliteitsstudie en raadplegen de gebruikers, handelaars en bewoners over hun visie op het toekomstige plein," legt schepen van Mobiliteit en Stedenbouw Catherine Morenville (Ecolo) uit. "Belangrijk is daarbij dat we ook de markt (op maandagavond) willen behouden."

Na de voorbereidende studie wil de gemeente een architectuurwedstrijd organiseren voor de echte herinrichting, in samenwerking met de bouwmeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?