8 november 2023: treinstaking van de NMBS. Op deze foto: het station Brussel-Centraal
© MW/BRUZZ | 8 november 2023: treinstaking van de NMBS. Op deze foto: het station Brussel-Centraal.

Van toerist tot gestrande professor, pendelaars weten intussen wel raad met spoorstaking

MW
© BRUZZ
08/11/2023

Kleurrijk en gezapig, zo voelde het Brusselse Centraal Station vanochtend aan. Tot donderdagavond 22.00 uur wordt er gestaakt bij het spoor en dat zorgt voor enige hinder. Toch lijken de meeste reizigers in Brussel wel op hun bestemming te geraken. Tenminste wie voorbereid was op het verminderde treinaanbod.

Met de aangekondigde 48-urenstaking bij het spoor, krijgt het aanwezige NMBS-personeel in de aankomsthal van het Centraal Station woensdagochtend vooral vragen over welke treinen te nemen om op de bestemming te geraken. “Maar de meeste mensen zijn voorbereid op de staking,” klinkt het.

“Veertig procent van de voorstedelijke S-treinen rond Brussel rijdt, alsook de helft van de IC-treinen. Ook twee op vijf L-treinen rijdt, zoals aangekondigd,” zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. Van een drukke en chaotische ochtendspits in het Centraal Station was nauwelijks sprake. “Dat is het grote voordeel van de alternatieve dienstregeling. Reizigers kunnen zich goed voorbereiden,” aldus nog Temmerman. (Lees verder onder de foto)

8 november 2023: treinstaking van de NMBS. Op deze foto: het station Brussel-Centraal
© MW/BRUZZ | Medewerkers van de NMBS maken reizigers wegwijs in Brussel-Centraal

Voorbereiden is ook wat de Chileens-Sloveense Conny aan het doen is in de vertrekhal. Haar blik glijdt over de posters met daarop de dienstregeling. “Ik kijk naar hoe ik morgen in Luxemburg geraak,” zegt ze. “Blijkbaar duurt de staking 48 uur.” Het is haar eerste keer in België en ze heeft meteen prijs. “Maar als ik morgen een trein later zou moeten nemen, dan is dat maar zo. Ik ben op vakantie, dus ik heb geen strak schema.”

Ook Sylvie heeft weinig haast. “Ik hoef niet meer naar het werk, want heb er net een nachtshift opzitten,” vertelt ze. Ze keert terug naar huis, in Liedekerke. “We zullen zien of ik er snel geraak. De vorige trein heb ik gemist, maar er komt alweer een andere aan en anders maak ik me kwaad,” roept ze al lachend van halverwege de trappen naar het perron. Zij geraakt op haar bestemming.

‘Vlucht vanuit Nieuw-Zeeland verliep vlotter’

Dat is minder zeker voor Jevgeni. “Ik moet deze namiddag een lezing geven in Trier,” verklapt de professor Russische geschiedenis uit Nieuw-Zeeland. “De vliegtuigreis naar hier verliep vlotter,” grapt hij. Hopelijk vindt hij vandaag nog de weg naar de de flanken van de Moezel. Een glaasje Riesling in de schaduw van de Porta Nigra weze hem gegund.

Minder ver, maar voor Kate schijnbaar even onbereikbaar, is Vilvoorde. “Ik wist deze ochtend pas dat er een treinstaking is en moet op sollicitatiegesprek,” vertelt ze zichtbaar gestresseerd. Al lijkt de redding nabij wanneer ze een uitweg ziet op spoor 5. (Lees verder onder de foto)

8 november 2023: treinstaking van de NMBS. Op deze foto: Brussel-Centraal
© MW/BRUZZ | 8 november 2023: treinstaking van de NMBS. Op deze foto: het station Brussel-Centraal.

Ze wordt voorbijgelopen door An en Cindy uit Opwijk. Zij zijn twee tot drie treinen per uur gewoon, maar moesten vandaag een afgeschafte S-trein dulden. “De situatie is zoals we verwacht hadden,” zeggen zij. “Ik vrees meer voor de avondspits,” zegt Cindy die voor de FOD Financiën werkt. “We zien wel,” besluit het duo stoïcijns.

Even ongehinderd lijkt Joanna, die Organisatie en Management studeert aan de Odisee Hogeschool. Als dagelijkse pendelaar naar Brussel-Centraal is ze wel wat gewoon. “Maar morgen neem ik voor alle zekerheid wel een extra vroege trein, dan heb ik een test op school.”

VUB-studente Lea deed dat vandaag al om op tijd in Gent te geraken, waar ze een keuzevak volgt binnen de master Chemie. “De universiteit had wel een stappenplan online gezet voor wie niet in de les zou geraken, maar het is een uitdagend vak, dus ben ik liever wel gewoon aanwezig.”

Staking tot en met donderdagavond

De spoorstaking loopt nog tot en met donderdagavond 9. Wie de komende uren en morgen met de trein moet reizen, raadpleegt best de reisplanner online via de app van de NMBS. De meeste P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, zijn namelijk geschrapt. De NMBS benadrukt verder dat het treinaanbod in sommige regio's woensdag anders kan zijn dan op donderdag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, NMBS, spoorstaking

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie