Vanaf maart opnieuw acties Filter Café Filtré: 'Nog veel werk op plank voor politiek'

FilterCafé
© Veerle Vanderleen/Filter Café Filtré
| Elke vrijdagochtend zetten de deelnemende scholen de straat af voor de auto's.
© Veerle Vanderleen/Filter Café Filtré
| Elke vrijdagochtend zetten de deelnemende scholen de straat af voor de auto's.

In maart start het burgerinitiatief Filter Café Filtré opnieuw met acties aan de schoolpoort om te protesteren tegen de slechte luchtkwaliteit in en rond scholen. Dat laat initiatiefneemster Annekatrien Verdickt weten aan BRUZZ. 'De komende verkiezingen zijn nog belangrijker dan de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.'

Na een rapport van Greenpeace over de luchtkwaliteit in de omgeving van scholen zette Verdicht het burgerinitiatief Filter Café Filtré op poten. Daarbij sloten ouders iedere vrijdagochtend straten van deelnemende scholen af. De acties gingen door tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Nu maakt Verdickt bekend dat er vanaf 15 maart opnieuw wekelijks geprotesteerd wordt, tot aan de verkiezingen in mei. "Er is nog veel werk aan de winkel. Bovendien zijn de komende verkiezingen nog belangrijker omdat er op het gewestelijke en federale niveau meer hefbomen zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren."

Verdickt pleit onder andere voor een hervorming van de autofiscaliteit, meer investeringen in het openbaar vervoer en meer fietsnetwerken.

Mobiliteitspersoonlijkheid van het jaar

Verdickt werd net ook benoemd als Mobiliteitspersoonlijkheid van het jaar. Die prijs wordt uitgereikt door het Netwerk Duurzame Mobiliteit aan mensen die zich inzetten voor mobiliteitskwesties in Vlaanderen.

"Met haar initiatief zette Annekatrien Verdickt in 2018 het onderwerp luchtkwaliteit op de kaart in België," aldus het Netwerk Duurzame Mobiliteit.

Verdickt haalde het van de andere genomineerden Cathy Macharis, professor Duurzame Mobiliteit en Logistiek aan de VUB, en Leo Van Broeck, de Vlaamse Bouwmeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?