Geschrapte vluchten op Brussels Airport, als gevolg van de dreiging van het coronavirus (covid-19)

| Geschrapte vluchten op Brussels Airport, als gevolg van de dreiging van het coronavirus (covid-19.)

Veertig procent minder vluchten op Brussels Airport in maart

© Belga
01/04/2020

Er vonden in maart 10.888 vluchten plaats van en naar Brussels Airport, 40 procent minder dan in maart vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers op batc.be, een website van de luchthaven en luchtverkeersleider Skeyes.

De impact van het coronavirus op de vluchten van en naar de luchthaven van Zaventem is duidelijk in de cijfers. Zo was het aantal vluchten tijdens de eerste tien dagen van de maand vergelijkbaar met een jaar eerder, maar vanaf midden maart stuikte het verkeer ineen. Dat hangt samen met de maatregelen in België en andere landen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, met vliegverboden in een resem landen en met luchtvaartmaatschappijen die beslisten om hun vloot grotendeels of helemaal aan de grond te houden.

Van 16 tot en met 31 maart bijvoorbeeld, vonden er nog 2.800 vluchten plaats van en naar Brussels Airport, tegen meer dan 9.000 in dezelfde periode vorig jaar. En sinds enkele dagen zijn er nog minder dan 100 vluchten per dag, waar dat er een jaar geleden nog elke weekdag rond de 600 waren.

De cijfers op batc.be omvatten alle vluchten op de luchthaven, dus niet alleen de reguliere passagiersvluchten, maar bijvoorbeeld ook repatriërings- en cargovluchten. En de vrachtafdeling van de luchthaven draait momenteel op volle toeren. Wat de reguliere passagiersvluchten afzonderlijk betreft, die zijn de voorbije dagen verder verminderd. Van de meer dan 470 vluchten die oorspronkelijk op het vluchtschema stonden, vinden er woensdag maar 20 plaats, aldus Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport. Dat is minder dan 5 procent.

In aantal passagiers is de toestand nog frappanter: de luchthaven verwerkt momenteel nog zowat 1.300 passagiers per dag, tegen gemiddeld 60.000 per dag in februari. Dat is nog 2 procent. Er zijn tot slot nog maar 17 passagiersmaatschappijen in mindere of meerdere mate actief op de luchthaven (repatriëringsvluchten uitgezonderd). Dat zijn er normaal meer dan 60.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Samenleving, Brussel Kiest 2019, corona, coronavirus, coronacrisis, Brussels Airport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni