Geschrapte vluchten op Brussels Airport, als gevolg van de dreiging van het coronavirus (covid-19)

| Geschrapte vluchten op Brussels Airport, als gevolg van de dreiging van het coronavirus (covid-19.)

Nog 25 passagiersmaatschappijen actief op Brussels Airport

© Belga
25/03/2020

Zo'n 40 luchtvaartmaatschappijen die tot voor kort passagiersvluchten uitvoerden van en naar Brussels Airport, hebben die operaties wegens het coronavirus tijdelijk stopgezet. Woensdag waren er nog circa 25 passagiersmaatschappijen actief, blijkt uit een overzicht dat de luchthaven publiceerde.

Dat aantal zal de komende dagen wel verder slinken. Maatschappijen als Aer Lingus, Air Canada, ANA, Cathay Pacific, Emirates, SAS en United Airlines voeren deze week hun voorlopig laatste vluchten uit, zo gaven zij al aan. Thai Airways International volgt volgende week. Spelers als Aegean, Ryanair en Qatar Airways bevestigden dat ze voorlopig blijven vliegen van en naar Brussels Airport. En ook maatschappijen als Aeroflot, Alitalia, Finnair, Hainan Airlines, KLM, Lufthansa en Vueling bezoeken de luchthaven tot nader order nog.

Veel maatschappijen hebben de frequentie van hun vluchten wel op een laag pitje gezet. Sinds begin deze week is op Brussels Airport ongeveer 90 procent van de passagiersvluchten geannuleerd. Woensdag waren er amper 20 vertrekkende en 24 aankomende vluchten gepland, luidt het op de luchthaven.

Controle op niet-essentiële verplaatsingen

Brussels Airlines, de grootste klant van Brussels Airport, schortte vorige zaterdag de reguliere vluchten volledig op. De maatschappij voert wel nog repatriëringsvluchten uit, maar dergelijke vluchten zijn niet in het overzicht van de luchthaven opgenomen.

Door het lage aantal vluchten heeft Brussels Airport ook beslist om alle vliegverkeer via pier B te laten verlopen. Dat is de pier die normaal gebruikt wordt voor vluchten buiten de Schengen-zone. Op die manier moeten alle passagiers langs de grenscontrole, en dat vergemakkelijkt de controle op niet-essentiële verplaatsingen. Passagiers uit Italië en Spanje, de landen in Europa die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus, worden nu al door pier B geleid. De andere Schengen-vluchten verhuizen de komende dagen naar die pier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Mobiliteit , corona , coronacrisis , coronavirus , Brussels Airport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni