Verkeershinder door acties politie en Uber-chauffeurs: 'Mijd Brussel met de auto'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 25 november 2021
Updated: 25-11-2021 - 13:55

Zowel politieagenten als Uber-chauffeurs voeren donderdag actie in Brussel. De politie wil een betere CAO, de Uber-chauffeurs protesteren tegen een besluit van het hof van beroep dat de Uber-app in Brussel verbiedt. De verkeershinder laat zich merken in en rond heel Brussel. "Mijd Brussel met de auto", zei Inge Paemen van Brussel Mobiliteit deze ochtend.

De politie-acties werden rond 9u beëindigd, maar de Uber-chauffeurs plannen heel de dag blokkades in Brussel. De Tervurentunnel, Jubelparktunnel en Wettunnel richting centrum zijn al lange tijd afgesloten. Op de Wetstraat is slechts een rijstrook beschikbaar. Op de andere rijstroken staan de wagens van de boze Uber-chauffeurs geparkeerd. De chauffeurs zijn uitgestapt en vervolgens naar het kantoor van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in de Regentlaan gewandeld, waar ze rond 11u15 aankwamen.

Nadien zijn ze naar het Koningsplein getrokken, waar de ministerraad samenzit in het Huis van het Gewest. Ze kwamen daar rond 12u aan en werden opgewacht door onder meer het waterkanon en een hoop agenten die de neutrale zone bewaken. Ook daar werden ze niet ontvangen, waarna ze teruggingen naar de Regentlaan. Een kleine delegatie van afgevaardigden van de bestuurdersverenigingen die de Uber-chauffeurs vertegenwoordigen werd daar om 13u dan toch ontvangen op het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Overal hinder

In heel Brussel is er hinder voor het autoverkeer. "Alles is gelinkt aan de acties", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Gelukkig is er door het vele telewerk minder verkeer dan gebruikelijk, maar het advies is wel degelijk om Brussel met de auto te mijden."

Hoelang de hinder zal aanhouden, is onduidelijk. De politie-acties waren rond 9u afgelopen, melden de politievakbonden zelf. De Uber-chauffeurs daarentegen zeggen de hele dag actie te blijven voeren. "Wat de Uber-chauffeurs gaan doen, is minder goed in te schatten", aldus Paemen. "Zij zijn minder professioneel georganiseerd als de politie-agenten." Om 9u bevonden de Uber-chauffeurs zich op de E40, waar zij de weg blokkeerden.

Uber-chauffeurs

De Uber-chauffeurs plannen de hele dag en ook morgen acties. "Het gaat om spontane acties van de chauffeurs die vanaf vrijdag plotseling hun job zullen verliezen", zegt Ben Adil namens de chauffeurs. "De acties zullen heel de dag en ook morgen doorgaan."

De chauffeurs reageren met de actie op het besluit van het Brusselse hof van beroep dat chauffeurs niet langer kunnen werken met de Uber-app. Vanaf vrijdagavond 18u zou de app onbruikbaar worden. Chauffeurs mogen hun licentie wel behouden, maar alle chauffeurs die werken met een licentie voor limousinechauffeurs (zo'n 95 procent volgens Uber) mogen hun smartphone en daarmee dus ook de Uber-app niet meer gebruiken tijdens de rit. De rechter baseert zich onder meer op de Brusselse taxiwet die dateert uit 1995 en waarin onder meer staat dat chauffeurs zich niet mogen bedienen van toestellen voor radiocommunicatie. Hierdoor zullen er nog nauwelijks chauffeurs beschikbaar zijn voor de app.

De woede van de chauffeurs richt zich met name op minister-president Rudi Vervoort (PS). Zijn taxiplan zou de problemen met het statuut van Uber-chauffeurs moeten oplossen, maar is er nog altijd niet.

Politie-acties

Naast de Uber-chauffeurs, voerden ook de politievakbonden deze ochtend actie met filterblokkades. Ze stonden onder meer op Schuman en rondom het Jubelpark om 8u. De acties werden om 9u afgerond. Ook in de rest van het land waren er verschillende acties. Vorige week leidde een grote politie-actie tot veel hinder in Brussel en misten 200 passagiers hun vlucht op Brussels Airport door vertraging veroorzaakt door de acties.

De politie voert nog altijd actie nadat een ontmoeting tussen de vakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over een loonsverhoging en de eindeloopbaanregeling dinsdagnamiddag op niets is uitgedraaid. De vakbonden omschreven die vergadering als “rampzalig”.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?