De avondspits in Brussel

| Verkeersdrukte in Brussel (archiefbeeld)

Versoepelingen zorgen voor drukke ochtendspits

ADD
© BRUZZ
08/03/2022
Updated: 08/03/2022 14.50u

Er rijden opnieuw veel auto's op de Brusselse wegen, met een drukke ochtendspits als resultaat. "Het einde van de krokusvakantie, in combinatie met de versoepelingen van maandag, heeft dinsdagochtend gezorgd voor een hoog congestieniveau," klinkt het bij Brussel Mobiliteit.

Wie dinsdagochtend de baan op moest heeft het wellicht gemerkt: de ochtendspits was bijzonder druk. Daar zijn verschillende verklaringen voor, leert een telefoontje met Brussel Mobiliteit. "Om te beginnen zorgen de versoepelingen van de coronamaatregelen die maandag zijn doorgevoerd – en met name het einde van het verplichte thuiswerk – ervoor dat meer mensen opnieuw vanop kantoor werken," zegt woordvoerster Inge Paemen.

"Pendelaars zijn dus terug van weggeweest. Daarnaast is het zo dat een ochtendspits doorgaans drukker is op een dinsdag. In combinatie met het einde van de krokusvakantie is dat natuurlijk niet ideaal," aldus Paemen.

Nog geen topdrukte

Een ongeval ter hoogte van het Redersplein aan de Willebroekkaai zorgde voor de doodsteek. "Dinsdagochtend steeg het congestieniveau in Brussel tot negentig procent (vergeleken met de situatie voor de pandemie, red.), maar ook de voorbije dagen en weken zien we dat het overal drukker wordt."

Een analyse van de Brusselse mobiliteitsdienst stelt dat dinsdagochtend een van de drukkere dagen was sinds het begin van de pandemie, maar niet de drukste. In vergelijking met de eerste dinsdag na de krokusvakantie in 2021 was er dinsdagochtend 30 procent meer autoverkeer, maar vergeleken met de periode na de krokusvakantie van 2020 (toen er nog geen lockdown was) was er nu nog 10 procent minder verkeer. Het is dus nog niet even druk als voor de pandemie begon.

Tijdens de pandemie waren er ook enkele drukkere dagen, eind oktober en begin november 2021. "Maar de drukte op de baan is helemaal terug, dat staat vast," besluit Paemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , autoverkeer , Brussel Mobiliteit , ochtendspits , coronacrisis , verkeersdrukte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni