| Sinds de Fraiteurbrug vernieuwd is, mogen alleen de bussen nog in twee richtingen rijden.

Verzet tegen permanent eenrichtingsverkeer op Fraiteurbrug in Elsene

JP
© BRUZZ
05/07/2023

Tijdens de recentste gemeenteraadsvergadering van Elsene heeft een document over de heraanleg van de Kroonlaan voor ophef gezorgd bij de Elsense oppositiepartij Objectif XL. Onderwerp van controverse is de permanente inrichting van eenrichtingsverkeer op de Fraiteurbrug, die de Begraafplaats van Elsene met de VUB verbindt.

Twee kleine paragrafen in een samenwerkingsakkoord tussen Gewest en gemeente over de heraanleg van de Kroonlaan hebben de aandacht getrokken van Geoffroy Kensier, fractieleider van Objectif XL. Hij stelt vast dat ide inrichting van de Fraiteurbrug als eenrichtingsstraat nu permanent is geworden. Ook merkt hij op dat er camera's genoemd worden, die bestemmingsverkeer mogelijk kunnen filteren en toelaten.

Ter herinnering: de Fraiteurbrug werd ingericht als eenrichtingsstraat sinds de renovatie. De brug werd tegelijkertijd verbreed om twee bussen toe te laten elkaar te passeren, er werden loopbruggen toegevoegd om zwakkere gebruikers te beschermen en het verkeer in twee richtingen verdween. Automobilisten kunnen sinds de heraanleg de stad nog wel uit via de brug, maar ze kunnen de stad niet meer binnenrijden vanuit de VUB in de richting van de Begraafplaats van Elsene.

Kensier betreurt dat inwoners van Elsene en Watermaal-Bosvoorde nu omwegen moeten maken en dat het verkeer wordt omgeleid naar woonwijken. Hij stelt dat het permanent invoeren van eenrichtingsverkeer op de Fraiteurbrug geruisloos en zonder overleg met de betrokken inwoners gebeurt.

Het gemeenteraadslid vraagt zich af waarom er geen evaluatie is gemaakt rond de impact op het verkeer op andere wijken. Volgens hem moeten bewoners nu omrijden via de Generaal Jacqueslaan, die daardoor veel drukker is geworden sinds de beslissing het autoverkeer op de brug eenrichtingsverkeer te maken. Dat kost bewoners volgens hem ongeveer een kwartier extra reistijd.

Tijdens de gemeenteraad bevestigt schepen van Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo) dat er slimme camera's worden geplaatst op de brug. Die zullen in de gaten kunnen houden welke automobilisten de stad in en uit mogen rijden. Wie krijgt toegang en wie niet? Het is op dit moment nog niet duidelijk of het gaat om inwoners van Elsene, van buurtbewoners uit de omliggende straten, of ook om inwoners van Watermaal-Bosvoorde of Oudergem. Bevoegd schepen Yves Rouyet is op het moment van schrijven niet bereikbaar voor meer uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni