Vijf procent meer parkeerplaatsen dan in 2014 door betere telling

© Peter Dhondt-BRUZZ
| 20Parkeren op de Vleurgatsesteenweg in Elsene.

Dit jaar zijn in het Brussels Gewest vijf procent meer parkeerplekken geteld dan in 2014. Dat komt doordat Parking.brussels een andere methodologie heeft toegepast dan de voorbije jaren. "2021 wordt hét referentiejaar", klinkt het bij het kabinet van bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen).

Terwijl de politieke tendenzen van de afgelopen jaren eerder doen vermoeden dat het aantal parkeerplaatsen in Brussel met de dag slinkt, komt parkeeragentschap Parking.brussels met opmerkelijke cijfers. Uit een telling uitgevoerd door Brat en Stratec in de afgelopen twee jaar blijkt dat er vandaag zo'n 327.779 parkeerplaatsen zijn in Brussel, oftewel vijf procent méér dan in 2014.

"Dat verschil betekent echter niet dat er effectief meer plekken beschikbaar zijn in Brussel", nuanceert Eric Dubois, directeur van Parking.brussels in La Capitale. "Dat verschil is eerder te wijten aan de gebruikte methodologie. We zijn in elke wijk, in elke straat gaan tellen. Dat levert cijfers op die een pak nauwkeuriger zijn dan in 2014", bevestigt Dubois ook aan onze redactie.

Referentiejaar

De informatie die op die manier verzameld kon worden is zo nauwkeurig dat het de bedoeling is om het jaar 2021 als referentiejaar te gebruiken. "Het is belangrijk om een overzicht te hebben van de situatie", zegt mobiliteitsminister Elke Van den Brandt hierover.

"Op die manier kunnen we beter inschatten waar we de openbare ruimte beter kunnen benutten, door extra bomen te planten of om cafés wat extra terrasruimte te bieden bijvoorbeeld."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?