Vijfhoek wordt woonerfzone op 11 mei: 'Dit moet een succes worden'

KVDP
© BRUZZ
05/05/2020

De woonerfzone in de Vijfhoek gaat van start op 11 mei. Dat heeft Brussels schepen van Mobiliteit Bart Dhondt bekendgemaakt. Weggebruikers krijgen één week de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Vanaf 18 mei zal de politie overtreders ook beboeten.

Vanaf volgende week maandag mogen weggebruikers niet sneller dan 20 kilometer per uur rijden in de Brusselse Vijfhoek, een gevolg van de invoering van de woonerfzone. Vanaf dan zullen voetgangers altijd voorrang hebben op auto’s. De invoering van die woonerfzone gaat gepaard met een volgende fase in de afbouw van de coronamaatregelen. De winkels mogen die dag opnieuw open.

“Vanaf volgende week zal er opnieuw meer volk op straat komen en het is de bedoeling dat we een fysieke afstand kunnen blijven bewaren”, licht Brussels schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) toe. Met een woonerfzone moeten vooral voetgangers, maar ook fietsers meer plaats krijgen in de openbare ruimte. “Dit is een stap in de goede richting. Als stad willen we het signaal sturen dat we er alles aan doen om op een veilige manier te kunnen winkelen of wandelen. De bedoeling is om het virus in te dijken en een tweede golf te vermijden.”

Boetes vanaf 18 mei

Dat de Vijfhoek een woonerfzone wordt, moet vanaf maandag duidelijk worden met verkeersborden. Concrete aanpassingen aan de verkeersinfrastructuur kunnen later, maar zijn nu nog niet aan de orde. “In de eerste instantie moeten er borden geplaatst worden. Daarna gaan we met de politie monitoren en evalueren of punctuele interventies in bepaalde straten nodig zijn, zoals wegversmallingen”, aldus de schepen. “We gaan gebruikmaken van de ogen en oren van de politie, die ook mee aan de tekentafel zit.”

Weggebruikers krijgen één week de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Vanaf 18 mei zal de politie overtreders ook beboeten. “Op dat vlak hebben wij een heel goede ervaring met de politie, die er in de voetgangerszone ook in geslaagd is om die te handhaven”, zegt Dhondt daarover.

Test van drie maanden

De woonerfzone geldt nog zeker drie maanden. Hoe het daarna verder moet, zal afhangen van de evaluatie. “We zullen continu evalueren. De bedoeling is dat de woonerfzone een succes wordt”, aldus Dhondt nog. “Daarna moeten we bekijken of de huidige richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad nog gelden en zullen we de heropstart bekijken met de MIVB en de politie.”

Intussen overweegt het college van Brussel-Stad om nog enkele kleinere woonerfzones in te voeren in Laken, Neder-over-Heembeek en Haren. “We kijken daarbij ook buiten de Vijfhoek, om het vooral op handelsassen goed te organiseren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , woonerfzone , verkeersveiligheid

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni