Vlaamse studie kilometerheffing creëert opening naar samenwerking met Brussel

© Saskia Vanderstichele

Een Vlaamse studie over de fel omstreden kilometerheffing schetst een veel positiever beeld van dat systeem. Bij het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) hopen ze op een opening in het gesprek tussen Vlaanderen en Brussel over een gedeelde kilometerheffing: “Files komen uit Vlaanderen naar Brussel, samenwerken is dus essentieel”.

De studie, die door de vorige Vlaamse regering was besteld, beschrijft een potentiële aanzienlijke daling van de tijd die we in de file doorbrengen mocht er een kilometerheffing worden ingevoerd. Dat schrijft De Standaard. In de studie werd ook gekeken naar verschillende scenario’s: van een gedeeltelijke belastingverschuiving naar een situatie waarbij de volledige belastingkost voor autobezit verschuift naar een belasting op autogebruik.

“Verschillende scenario’s in deze studie tonen zwart op wit aan dat een slimme kilometerheffing leidt tot een belastingverschuiving, geen verhoging,” aldus Pieterjan Desmet, woordvoerder van minister Van den Brandt, “het blijkt volgens de studie ook mogelijk en wenselijk om te corrigeren voor effecten op ongelijkheid.”

“Een slimme kilometerheffing zorgt voor economische groei, meer verkeersveiligheid, minder uitstoot, en minder files. Dat heeft de studie die de Vlaamse regering zelf heeft besteld, bij deze aangetoond.”

Hoe groter, hoe beter

“We hopen dat dit onderzoek het gesprek over een gedeelde kilometerheffing in Brussel én Vlaanderen, (een voorstel dat Van den Brandt in november lanceerde, red.) makkelijker maakt. Het is heel belangrijk om samen te werken want uit deze studie blijkt dat hoe groter het gebied is waar we een kilometerheffing organiseren, hoe beter het technisch werkt en hoe effectiever de heffing is op vlak van economische groei, milieuwinst en tijdswinst.”

Volgens het kabinet Van den Brandt is er regelmatig overleg met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?