'Voorbereiding renovatie Leopold II-tunnel staat nog nergens'

© Brussel Mobiliteit
| Een simulatiebeeld toont hoe de vernieuwde Leopold II-tunnel er gaat uitzien.

Philippe Pivin (MR), burgemeester van Koekelberg, maakt zich zorgen over de nakende renovatie van de Leopold II-tunnel. De voorbereiding daarvan staat nog nergens, zegt hij aan BRUZZ. Hij verwijt het Gewest een gebrekkige communicatie met de betrokken gemeentes. "Wij werden nooit geraadpleegd," zegt hij.

"Voor de duidelijkheid: dat de Leopold II-tunnel gerenoveerd wordt, is een goede zaak," zegt Pivin aan BRUZZ. "Iedereen weet dat dat nodig is. Die tunnel heeft veel problemen, die eigenlijk al lang opgelost hadden moeten zijn."

Maar de burgemeester van Koekelberg maakt zich ook zorgen. De werken, die al op 1 mei van start zouden moeten gaan, zijn volgens hem niet voldoende voorbereid. Pivin geeft als voorbeelden de nodige verkeersomleidingen en een versterking van het openbaar vervoer. Twee belangrijke vraagstukken, die vandaag nog in het ongewisse gelaten worden, aldus de liberaal.

Overleg zonder resultaat

“Het gaat plots zeer snel," zegt Pivin. “Donderdag stond er een technisch overleg gepland over de renovatie, maar daar is nauwelijks iets besloten. Nochtans hebben we geen minuut te verliezen. Het is nu nog drie maand tot de werken, maar we staan nog nergens.”

De burgemeester laakt ook het gebrek aan communicatie tussen Gewest en gemeentes. Die laatsten werden slechts sporadisch op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in het dossier, aldus Pivin.

“Niemand werd geraadpleegd,” zegt hij. “Dat is een keuze van het Gewest. Als er iets fout loopt, ligt de verantwoordelijkheid dus ook bij hen. Al zullen de problemen natuurlijk gewoon bij de gemeentes terecht komen.”

'Minstens vier jaar'

Pivin is ook sceptisch over de deadline van het Gewest – minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) kondigde aan dat de werken op drie jaar afgerond kunnen zijn. Volgens hem zullen die minstens vier jaar duren.

“Dat is toch de schatting van de eerste studies,” legt hij uit. “We weten ook dat het niet ongewoon is dat grote werken vertraging oplopen.”

Maar volgens Pivin is timing niet de essentie. “Die werken moeten gebeuren,” benadrukt hij nogmaals. “Dat vergt tijd. En zolang de renovatie goed gebeurt, maakt het me niet uit of dat drie, vier of vijf jaar duurt.”

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?