Voorlopig geen snelle trein in Brussels Airport

© Saskia Vanderstichele
| De hogesnelheidstrein Thalys staat niet te springen om Brussels Airport te bedienen.

Een hogesnelheidstrein vanuit Brussels Airport, in plaats van korte afstandsvluchten, is nog niet voor morgen. Thalys bedient Brussels Airport voorlopig niet en de politiek kijkt de kat uit de boom.

Een Nederlands voorstel om de korte vluchten naar Brussel af te schaffen, doet ook in België de boel bewegen. Groen en CD&V pleiten om alle korteafstandsvluchten te vervangen door treinritten, een idee dat onder andere Brussels minister van Klimaat en Leefmilieu Céline Fremault (CDH) genegen is.

Tussen de Amsterdamse luchthaven Schiphol en Brussels Airport rijdt momenteel een 'gewone' Beneluxtrein, die doet zo’n 2 uur en 10 minuten over de afstand tussen beide steden. Met de hogesnelheidstrein Thalys raak je in anderhalf uur in Schiphol, maar dan moet je wel eerst naar Brussel-Zuid. Ook wie van Brussels Airport naar Parijs wil sporen, moet eerst naar Brussel-Zuid om daar de HST te nemen.

Omweg

Waarom dan geen snelle trein inleggen tussen Brussels Airport en andere nabije steden? Volgens spoornetbeheerder Infrabel is de infrastructuur voorzien op hogesnelheidstreinen. Maar Thalys reageert lauw. “Een omweg maken via Brussels Airport zou te veel tijdverlies betekenen voor de andere reizigers,” zegt woordvoerder Matthias Bartoen van Thalys.

Een andere optie is een trein die vertrekt vanuit Brussels Airport en dus geen omweg maakt, maar daar wil Thalys niets over kwijt. “Er is een goede NMBS-verbinding naar Brussel-Zuid van 20 minuten. Reizigers kunnen daar overstappen op onze hogesnelheidstrein. Voorlopig is de situatie wat ze is, maar we sluiten niets uit voor de toekomst,” aldus Bartoen.

Privébedrijf

Mobiliteitsminister François Bellot (MR) benadrukt dat ze Thalys al verzocht hebben om met Brussels Airport een verbinding uit te werken, tot nu toe zonder resultaat.

“Thalys is een privébedrijf, onze drukkingsmiddelen als overheid zijn beperkt,” zegt Bellots woordvoerster Melisa Blot. “We willen ook eerst de gevolgen in Nederland afwachten vooraleer we maatregelen nemen voor een dergelijke treinverbinding.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?