Maatschappijen die vrachtvluchten uitvoeren vragen om tijdelijke beperkingen op te heffen.

Vrachtsector Brussels Airport wil tijdelijk onbeperkt kunnen vliegen

© Belga
19/03/2020

De vrachtgemeenschap op Brussels Airport vraagt de overheid om beperkingen op vrachtvluchten, zoals het aantal nachtvluchten en geluidsrestricties, tijdelijk op te heffen. "Er is nood aan extra capaciteit en flexibiliteit", aldus de vereniging Air Cargo Belgium.

Er is momenteel nood aan extra vluchten met vrachtvliegtuigen. Bijvoorbeeld om mondmaskers en andere beschermingsmiddelen, geneesmiddelen en voeding te vervoeren. Maar ook de stopzetting van vele passagiersvluchten heeft gevolgen, omdat die normaal ook vracht vervoeren (zogenoemde belly cargo). En die vracht moet ook nog op bestemming geraken.

"Deze vrachten kunnen gedeeltelijk vervoerd worden op volvrachtvliegtuigen en de expressvrachtvliegtuigen (zoals DHL) die vandaag op volle kracht opereren vanaf Brussels Airport, maar er is nood aan extra capaciteit en flexibiliteit", stelt Air Cargo Belgium.

De vereniging vraagt concreet dat de limiet op nachtvluchten tijdelijk wordt opgeheven, dat de geluidsbeperkingen even niet meer gelden, en dat meer rechtstreekse vluchten worden toegelaten. "Deze maatregelen zijn nodig om alle nodige capaciteit te kunnen inzetten, 24 uur per dag en zonder restricties."

Directeur Geert Keirens nuanceert de impact die het opheffen van de beperkingen zou hebben op de omwonenden. "Het gaat niet over honderden vluchten, maar over een paar vluchten per dag", zegt hij. Bovendien zijn er honderden passagiersvluchten minder per dag op de luchthaven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , corona , coronacrisis , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni