Taxiprotest op 30 september 2021.

| Eerder kwamen chauffeurs met VVC-vergunning ook al op straat.

VVC-chauffeurs willen met Vlaamse of Waalse vergunning in Brussel werken

© Belga
05/01/2022

Een twintigtal VVC-chauffeurs (verhuur van voertuigen met chauffeur) heeft woensdagnamiddag een symbolische actie gevoerd voor het Brussels parlement. Ze vragen dat Waalse en Vlaamse vergunningen ook in de hoofdstad erkend worden. De chauffeurs kwamen te voet naar het parlement, het verkeer werd niet verstoord.

De actievoerders hebben kritiek op een nota van Brussel Mobiliteit die na de goedkeuring van de noodordonnantie voor Uber werd gepubliceerd. Die ordonnantie kwam er nadat de VVC-chauffeurs door een arrest van het Brusselse hof van beroep niet meer konden werken en in afwachting van een definitief taxiplan. In de nota staat dat enkel de chauffeurs met een VVC-licentie die door het Brussels Gewest werd afgeleverd, in de hoofdstad mogen werken.

Volgens de Belgische vereniging voor limousinechauffeurs (ABCL) stond die precisering niet in de noodordonnantie. "Overstappen naar een Waalse of Vlaamse vergunning heeft ervoor gezorgd dat mensen minder dure en minder grote wagens konden kopen dan wanneer ze moesten voldoen aan de voorwaarden van een Brusselse vergunning. Dat heeft mensen die ingeschreven zijn bij het OCMW in staat gesteld om uit hun precaire situatie te komen en een baan te vinden," zegt Fernando Redondo van ABCL.

Volgens schattingen werken enkele honderden VVC-chauffeurs in Brussel met een Vlaamse of Waalse vergunning. Precieze cijfers zijn er niet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni