Week van de Mobiliteit laat Brusselaars schone lucht inademen

© Nadia Naji
| Archiefbeeld autoloze zondag.

De Brusselse week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) zet schone lucht en de negatieve impact van auto's op de luchtkwaliteit een volledige week in de kijker via een waaier van activiteiten en evenementen. Het orgelpunt is zoals elk jaar de Autoloze Zondag.

Om aan te tonen dat het gezonder leven is in een autoluwe stad staan er deze week twee tijdelijke meetstations opgesteld. Eentje aan het drukke kruispunt Kunst-Wet en eentje nabij de voetgangerszone aan het De Brouckèreplein. In real time wordt vergeleken hoe de concentraties koolstofdioxide en koolstofmonoxide er van elkaar verschillen.

Maar er is meer. Brussel Mobiliteit nodigt de Brusselaars uit om de omgang te maken naar zachte mobiliteit met de campagne #beatairpollution en heel wat Brusselse scholen en bedrijven nemen deze week het initiatief om zich zonder de auto te verplaatsen. Wie bovendien wil zien wat voor impact je verplaatsingen hebben, kan terecht op de nieuwe onlinetool MobilMix.

Op Autoloze Zondag wordt het Brussels gewest van 9.30 uur tot 19 uur volledig autovrij. Aan het Saincteletteplein komt het grote MobilMix village en kan iedereen zich ontspannen tijdens allerlei activiteiten of zich informeren over het gebruik van de fiets en de step. Het openbaar vervoer van de MIVB is volledig gratis en de nationale spoorwegmaatschappij NMBS zorgt dat je die dag met een Mobility Ticket van 6 euro per trein naar eender waar in België kan reizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?