| Het tracé van tram 10 wordt aangelegd in het centrum van Neder-Over-Heembeek. (archieffoto)

Werken tram 10 zorgen voor verkeerschaos in Neder-Over-Heembeek en aan Van Praet

Matisse Van der Haegen
10/01/2024

Tot 28 juni zijn tramlijnen 3 en 7 deels onderbroken vanwege werken aan de nieuwe tramlijn 10. Sinds zondag legt de MIVB bussen in, maar die komen steevast klem te zitten tijdens de spits, met grote vertragingen tot gevolg.

Concreet wordt tram 3 vervangen door een T-bus tussen Docks Bruxsel en Esplanade. Daarnaast is tram 7 onderbroken tussen Docks Bruxsel en Heembeek en vervangen door een T-bus tussen Docks Bruxsel en Heizel. Die storingen zijn het gevolg van werkzaamheden aan de toekomstige tramlijn 10 die moet zorgen voor een betere verbinding van alle wijken van Brussel-Stad met de rest van het gewest.

Alleen blijken de vervangbussen de reizigers bijlange na niet even vlot te kunnen vervoeren als de populaire trams 3 en 7. Dat melden verschillende gebruikers in niet mis te verstane bewoordingen als “complete chaos”, “de hel” en “een ware verkeersinfarct”.

“Van mijn huis tot de Van Praetlaan ben ik nu 45 minuten onderweg, vroeger was dat 5 minuten”, vertelt een buurtbewoner. Ze wijst daarbij ook op de verschillende scholen in de buurt waardoor enorm veel leerlingen zich tegelijk moeten verplaatsen. “Voornamelijk tijdens de spits duurt het verkeer door Neder-Over-Heembeek nu eindeloos. Het gaat hier dan ook om een belangrijke as voor veel mensen die van buiten Brussel komen, terwijl ook heel wat VUB-studenten de tram aan Esplanade nemen. Ik ben voor alle duidelijkheid niet tegen tram 10, maar volgens mij heeft de MIVB het aantal gebruikers van deze lijnen zwaar onderschat. Om dit vol te houden tot juni is echt wel heftig.”

Tegelijk is bovendien de Budabrug, waar onder meer het sorteercentrum van Bpost vlakbij ligt, nog steeds buiten werking. Het maakt de doorgang aan shoppingcenter Docks nog meer tot een flessenhals om het Zeekanaal Brussel-Schelde over te steken. “In de praktijk betekenen deze werken dat veel mensen Neder-Over-Heembeek amper nog in of uit kunnen”, klinkt het bij een andere bewoner.

110 meldingen

Op Twitter lanceerden reizigers verschillende voorstellen om de verkeerssituatie te verbeteren. Die gaan van een verdubbeling van het aantal T-bussen of gratis deelfietsenstanden tot een verhoging van de frequentie van tram 7 tussen Heembeek en Heizel om de T-bussen te ontlasten.

MIVB-woordvoerder An Van Hamme laat weten zich bewust te zijn van de problemen. “We ontvingen hier sinds maandag 110 meldingen over, en bekijken momenteel met de gemeente en het gewest mogelijke oplossingen. Momenteel liggen alle opties daarvoor nog open, dus ik kan nog niet beloven wanneer de situatie zal verbeteren.”

2023-12-26hinder-tramlijnen-3-en-7.jpg

| Plannetje MIVB met info over tijdelijke onderbreking trams 3 en 7

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, tram 10, verkeersdrukte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni