Heropening Budabrug uitgesteld: waarschijnlijk pas eind april 2024 weer operationeel

Budabrug.jpg
© Belga
| Zicht op de Budawijk en de iconische brug die volop hersteld wordt.
© Belga
| Zicht op de Budawijk en de iconische brug die volop hersteld wordt.

Slecht nieuws voor de Haven van Brussel en gebruikers van de Budabrug. De bouwer die verantwoordelijk is voor de reparaties aan de brug heeft gezegd dat hij de eerder genoemde deadline van oktober niet gaat halen. Volgens de nieuwe schatting zal de brug pas weer operationeel zijn tegen eind april 2024.

De bouwer noemt verschillende redenen voor de vertraging. Allereerst moet het hele brugdek worden vervangen in plaats van gerepareerd. Ook moeten er meer dan drieduizend klinknagels vervangen worden en duurt het langer dan verwacht om dit met oude technieken te doen.

Daarnaast zijn er zwakke plekken ontdekt in sommige stalen onderdelen, die eveneens moeten worden vervangen. Tot slot bevat de oude verf op het te repareren deel van de brug loodsporen, wat extra hersteltijd vraagt omdat de bouwer rekening moet houden met bepaalde milieumaatregelen.

Belangrijk erfgoed

De Haven benadrukt dat het belangrijk is om deze werkzaamheden uit te voeren om de Budabrug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen - zelfs als het langer duurt dan gepland - omdat het belangrijk erfgoed van Brussel is.

De Budabrug, eigendom van en beheerd door de Haven van Brussel, ligt in het noorden van de haven en werd in 1955 geopend. Het is een hefbrug met een doorvaarthoogte van 33 meter die onder normale omstandigheden het hele jaar door, 24 uur per dag, toegang biedt tot de voorhaven. De brug is sinds vorig jaar buiten gebruik nadat een schip er frontaal tegenaan was gevaren.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?