De Budabrug over de Willebroekse vaart in Neder-Over-Heembeek is sinds vrijdagavond afgesloten voor alle verkeer, nadat een boot frontaal tegen de brug was gevaren. Door het ongeval is de brug een flink stuk verschoven.

“Gisterenavond omstreeks 20.00 uur is er een binnenvaartschip frontaal tegen de brug gevaren”, zegt woordvoerder van de federale politie Jana Verdegem.

Het ongeval veroorzaakte geen gewonden, maar wel heel wat schade aan de brug. “De brug is zo’n 20 centimeter verschoven, de schade is dus aanzienlijk.”

Tot de herstellingen zijn afgerond, blijft de Buda-brug afgesloten voor alle verkeer. “De brug is momenteel niet toegankelijk voor verkeer over of onder de brug, dus ook niet voor fietsers of voetgangers”, aldus de politiewoordvoerder. “Maandag zou er een ingenieur ter plaatse komen om de schade op te meten, maar het zal dus nog even duren vooraleer de brug opnieuw in werking treedt."

De brug ligt aan de noordelijke ingang van de Brusselse Haven. Het is een hefbrug met een doorvaarthoogte van 33 meter die onder normale omstandigheden 24 uur per dag en 365 dagen per jaar toegang geeft tot de voorhaven.

De technische ploegen van de Haven van Brussel deden verschillende pogingen om de brug in een hogere positie te plaatsen zodat de scheepvaart kon worden hervat, maar dat is dus niet gelukt. "De Haven van Brussel betreurt deze situatie en stelt alles in het werk om een oplossing te vinden waardoor de scheepvaart zo snel mogelijk kan worden hervat", klinkt het in een persbericht.

De scheepvaartpolitie is intussen een onderzoek gestart om de oorzaak van het ongeval en de verantwoordelijken vast te stellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni