Jouw vraag

BIG CITY. Er is een link tussen de Budabrug en Boedapest

JC, Luana Difficile
© BRUZZ
07/03/2024

De opmerkelijke brug in Neder-Over-Heembeek – vandaag weliswaar beschadigd en in onbruik door een aanvaring in 2022 - draagt een al even opmerkelijke naam: de Budabrug. Waarom kreeg ze die naam? Zijn er religieuze linken met het boeddhisme of gaat het misschien om een verwijzing naar het Hongaarse Boedapest?

De Budabrug is niet het soort banale brug die je doorgaans op onze wegen ziet. Het is een industriële hefbrug met een opvallende metalen structuur. Zeg maar dé eyecatcher van het kanaal. Dankzij het verstelbare brugdek dat 35 meter omhoog kan worden gehesen, kan de scheepvaart op het zeekanaal Brussel-Schelde of de Willebroekse vaart makkelijk passeren. Van zulke bruggen zijn er maar veertien in ons land.

"Is Budabrug vernoemd naar Boedapest?"

Marc uit Brussel-Stad

De brug is vernoemd naar het gehucht waar ze zich bevindt: Buda. Hoewel de Hongaarse hoofdstad Boedapest op meer dan duizend kilometer van Brussel ligt, is er wel degelijk een link. De Hongaarse stad Boeda stond gedurende meer dan een eeuw onder Ottomaans of Turks en dus islamitisch bewind.

Aan het einde van de zeventiende eeuw heroverde het christelijke Habsburgse Rijk Boeda. Gedurende lange tijd was Hongarije een islamitische enclave, omringd door het overwegend christelijke Europa. Maar na ruim 150 jaar kwam er een einde aan die Turkse bezetting. Dat maakte blijkbaar een grote indruk op heel Europa.

Euforische menigte

Ook tot hier in Brussel dus. In 1686 stonden onze straten vol met feestende burgers die euforisch de christelijke overwinning van de Hongaarse stad vierden. Er werd gefeest aan het Coudenbergpaleis, op de Grote Markt en aan de Zavel.

Die laatste locatie was geen toeval. Daar stond een paleis van een van de machtigste families van de stad: de familie von Thurn & Taxis. Die sponsorde de volksfeesten maar al te graag, want zij waren politiek en economisch ontzettend belangrijk in Brussel en Europa dankzij hun monopolie op het Europese postsysteem. Door de Brusselaars uitgebreid feest te laten vieren, hoopten ze aan populariteit te winnen. De zege in Boedapest steunen, betekende misschien extra terrein voor hun postimperium.

Die feestelijkheden lieten sporen na, want daardoor ontstonden hier in de zeventiende eeuw verschillende boerderijen, herbergen of cafés die als aandenken de naam 'In Buda' kregen. Dat was ook het geval op de plek waar nu de Budabrug staat. Door de landelijke omgeving van het kanaal trokken veel Brusselaars naar het gebied tussen de Zenne en het zeekanaal om zich te ontspannen en om daar iets te nuttigen in herberg 'In Buda'. Na de herberg, kreeg het gehucht de naam Haren-Buda en later nam de nabijgelegen brug die naam dus over.

Intussen zijn die Budaherbergen verdwenen en domineren bedrijven en industriefabrieken de kanaalzone. Maar de brug, die mag er nog steeds wezen.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren , Stedenbouw , Big City , Buda , budabrug , kleine zavel , Thurn & Taxis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni