Weyts dreigt opnieuw met vertrek De Lijn uit Brussel-Noord

© PhotoNews
| De Lijn: halte onder het Noordstation.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) dreigt opnieuw met een exit van De Lijn uit het station Brussel-Noord. De netheid van het station laat nog steeds te wensen over, vindt de minister. Maar voor De Lijn is er geen vuiltje aan de lucht. "Er zijn geen plannen om de halte opnieuw te sluiten," klinkt het.

Uitpuilende afvalcontainers, straathoeken die dienen als geïmproviseerde urinoirs, sluikstort en overlast. Het station van Brussel-Noord is geen toonvoorbeeld van netheid. In november vorig jaar was het gebrek aan netheid en veiligheid in het station al een reden voor de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn om te vertrekken.

Dat leidde toen tot een grote polemiek. Na twee weken bereikten de betrokken partijen - de Vlaamse en Brusselse overheid, de NMBS, De Lijn, de politiezones Noord en Brussel Hoofdstad-Elsene en de besturen van Schaarbeek, Brussel en Sint-Joost - een akkoord. Het station zou snel netter en veiliger worden.

Maar twee maanden na het akkoord zou er amper wat veranderd zijn, zo schrijft Het Laatste Nieuws. "Het is duidelijk dat de gemaakte afpsraken nog niet volledig nageleefd worden," zegt mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) in de krant. "We dringen erop aan dat dit toch gebeurt, zodat we niet opnieuw onze haltes moeten verplaatsen."

Weyts is duidelijk strenger dan De Lijn zelf, die vindt dat er veel is veranderd. "Iedereen houdt zich aan de gemaakte afspraken," zegt woordvoerster Sonja Loos in Het Laatste Nieuws. Zij is formeel: "Er zijn geen plannen om de halte opnieuw te sluiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?