Weyts wil luchtverkeersleiders Defensie stand-by houden

Controletoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, op Brussels Aiport, de luchthaven van Brussel Controletoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, op Brussels Aiport, de luchthaven van Brussel
© PhotoNews
| Controletoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, op Brussels Aiport, de luchthaven van Brussel.
© PhotoNews
| Controletoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, op Brussels Aiport, de luchthaven van Brussel.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stelt voor om luchtverkeersleiders van Defensie stand-by te houden om in te springen voor luchtverkeersleiders bij Skeyes die zich ziek melden. "We kunnen onze luchthavens, onze economie en onze vakantiegangers niet laten gijzelen door zogezegd zieke luchtverkeersleiders", zegt de minister.

"Iedereen heeft het recht om sociaal te protesteren, maar dat doe je in alle openheid en via de bestaande procedures. Je gaat niet heimelijk stokken in de wielen steken door je valselijk ziek te melden", stelt Weyts. Als de sociale bemiddelaars geen oplossing vinden, zou Defensie volgens Weyts een aantal verkeersleiders stand-by kunnen houden die kunnen inspringen.

"De federale regering mag Defensie weliswaar niet inzetten om een staking te breken, maar hier gaat het zogezegd om zieke luchtverkeersleiders en in dat geval kunnen militairen perfect ingezet worden ter vervanging", meent de minister.

Economische impact

Weyts reageert op de aanslepende problemen bij luchtverkeersleider Skeyes, het voormalige Belgocontrol. In de nacht van dinsdag op woensdag moest opnieuw een deel van het Belgische luchtruim afgesloten worden omdat werknemers zich ziek hadden gemeld. In de nacht van maandag op dinsdag was er om dezelfde reden zelfs geen luchtverkeer mogelijk. Woensdagochtend trok de luchtvrachtsector aan de alarmbel.

"Vlaanderen schaart zich volmondig achter de hartenkreet van Air Cargo Belgium. De acties van de luchtverkeersleiders treffen alle Vlaamse luchthavens, wat economische impact heeft op de korte én de lange termijn. Meteen komt ook de vakantie van duizenden gezinnen in het gedrang", besluit Weyts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?