Zelfrijdende bus gedemonstreerd op Brussels Airport

© De Lijn

Op Brussels Airport heeft maandag een zelfrijdende, elektrische bus zijn eerste meters afgelegd. Openbaarvervoermaatschappij De Lijn en de luchthavenbeheerder hopen er vanaf midden 2021 effectief werknemers en reizigers mee te vervoeren op het luchthavendomein. Het zou dan de eerste keer zijn dat zelfrijdende busjes worden ingezet tussen ander verkeer, klonk het maandag.

Momenteel is de bus, gebouwd door de Nederlandse onderneming 2GetThere, enkel voor demonstratieritten op Brussels Airport. Op een afgesloten stuk parking toonde hij maandag zijn kunnen, zoals vertragen en stoppen wanneer iemand op het traject staat. Passagiers vervoeren is nog niet voor morgen.

De Lijn en Brussels Airport hopen binnen een jaar een testfase te kunnen opstarten, nog zonder passagiers. Als alles goed verloopt, zouden er vanaf midden 2021 ook echt reizigers kunnen opstappen. Het plan is om dan met negen dergelijke busjes, goed voor acht zitplaatsen en maximaal een twintigtal passagiers, om de vier minuten een rit aan te bieden tussen de luchthaventerminal en de bedrijven en reizigersparkings van vrachtafdeling Brucargo.

2040

De gemiddelde snelheid, stops inbegrepen, zou 20 tot 25 kilometer per uur zijn. "Zelfrijdende voertuigen zullen mee de toekomst van het vervoer uitmaken, ook van het collectief vervoer", zei De Lijn-topman Roger Kesteloot. Hij wees op de combinatie van hoge frequentie en korte wachttijden die met de elektrische busjes mogelijk zal zijn, de klok rond.

Arnaud Feist, de topman van Brussels Airport, hoopt dat op die manier meer werknemers van bedrijven op de luchthaven en meer reizigers voor het openbaar vervoer zullen kiezen. Tegen 2040 zou de helft van alle verplaatsingen van en naar de luchthaven met openbaar vervoer of fiets moeten gebeuren, tegen 20 procent nu, aldus Feist.

Aan de ontwikkelings- en testfase van het project hangt een prijskaartje van 1,5 à 2 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?