Eerste trambus tussen Heizel en luchthaven officieel voorgesteld

Maxime Simon
23/04/2019

Binnenkort rijdt er een extra lange bus tussen de Heizel en Brussels Airport. De zogenoemde trambus van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn is 24 meter lang en zal voor een groot deel in eigen bedding rijden. "Het voertuig heeft het comfort van een tram, maar de wendbaarheid van een bus," aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Maar er is ook kritiek.

Ze hebben het potentieel om tot 10.000 auto's per dag van de weg te halen, zei De Lijn-topman Roger Kesteloot dinsdag bij de voorstelling van het eerste exemplaar, gebouwd door de Vlaamse busbouwer Van Hool, op de luchthaven.

De trambus combineert de troeven van een bus met die van een tram, stelde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het voertuig is net als een bus flexibel, omdat het niet afhankelijk is van sporen en een bovenleiding, maar heeft de afmetingen en het comfort van een tram. Het is 24 meter lang, dubbel zoveel als een gewone bus, en kan 137 reizigers vervoeren. Vanaf september worden de trambussen ingezet in de noordrand, in eerste instantie op de bestaande buslijn 820.

"We verbinden zo een aantal belangrijke attractie- en tewerkstellingspolen in de noordrand met elkaar", aldus nog Weyts, zoals het UZ Jette, Brussels Expo, Medialaan, het centrum van Vilvoorde, Brucargo en Brussels Airport.

'Dure opsmuk'

Maar er is ook kritiek. Het actiecomité Openbaar Vervoer Nu doet de nieuwe trambus af als een 'dure opsmukoperatie'. "De trambus gaat tot 20 procent minder reizigers lokken", stelt het comité. Het vreest ook dat door de Trambus de plannen voor het Brabantnet, dat een betere tramverbinding tussen Brussel en Vlaanderen moet garanderen, in de koelkast gaan.

Bekijk hieronder de video met de kritiek van het actiecomité.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Mobiliteit, ringtrambus, De Lijn, Roger Kesteloot, Ben Weyts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie