Zes mobipunten in Brusselse rand op komst

© vzw Mobipunt
| De inhuldiging van het Mobipunt in Vilvoorde in 2018.

De Vlaamse regering investeert 4,25 miljoen euro aan Europese steun in negen nieuwe mobipunten. Dat zijn locaties waar diverse transportmogelijkheden samenkomen. Zes van die mobipunten komen in Vlaams-Brabant om de Brusselse Ring te ontlasten.

Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

Om duurzame verplaatsingen te promoten, stimuleert Vlaanderen steden en gemeenten om mobipunten te realiseren. Dat zijn herkenbare plekken met een aanbod aan verschillende vervoersmogelijkheden, zoals openbaar vervoer, deelauto’s deelfietsen of ook diensten zoals laadpalen, een ophaalpunt voor pakjes of een fietsenherstelplaats.

Voor Vlaams-Brabant werden projecten in Haacht, Vilvoorde, Weerde, Wezembeek-Oppem, Asse en Sint-Genesius Rode goedgekeurd. Vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling wordt hiervoor door Vlaams minister voor Innovatie Hilde Crevits (CD&V) bijna 3,6 miljoen euro geïnvesteerd. De projecten dienen onder meer om de Brusselse Ring te ontlasten tijdens de geplande werken aan de Ring.

Fietsvoorzieningen

In Vilvoorde komt het mobipunt bij de toekomstige halte Vlierkens van de Ringtrambus die de luchthaven van Zaventem met Jette zal verbinden. Er komen fietsenstallingen, fietskluizen, laadinfrastructuur, deelwagens en een overstapparking.

De plannen rond het Mobipunt Weerde Station bestaan uit een veilige fietstoegang, fietsenstallingen, fietskluizen, de heraanleg en uitbreiding van de parkeerfaciliteiten en de plaatsing van elektrische laadpalen. In Wezembeek-Oppem gaat het over de uitbouw van de omgeving van de tramterminus lijn 44, vlakbij het AfricaMuseum in Tervuren.

Treinstations

Asse krijgt een volwaardig mobipunt bij het treinstation. Concreet worden deelsystemen voor fietsen en auto's, fietskluizen, een kiss&ride zone en afsluitbare fietsenstallingen gepland. Voorts wordt een uitbreiding van de parking opgenomen, waarbij ook werk wordt gemaakt van een veilige voetgangersverbinding tussen deze parking en het station.

In Sint-Genesius-Rode wordt een mobipunt uitgebouwd aan halte Middenhut. Er komen een groene parking, fietsenstalling met groendak en een aantal fietskluizen. Tot slot wordt stevig geïnvesteerd in de stationsomgeving van Haacht. De investeringen zijn gericht op de realisatie van een woonperron, een kwalitatieve onthaalruimte, een overdekte fietsenstalling, een fietspunt en de heraanleg van de pendelparking.

Nog 950 te gaan

In de Westhoek (Ieper, Veurne en Diksmuide) komen er ook drie, omdat daar nu vaak amper mogelijkheden zijn om niét met de auto te gaan. Er is nog werk aan de winkel, want met de 9 nieuwe mobipunten komt de teller op 50, maar de Vlaamse regering heeft de ambitie uitgesproken om er tegen 2022 liefst duizend te hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?