Zo'n 130 misnoegde MIVB-reizigers betogen tegen prijsverhoging

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Tram aan halte Arts & Métiers, tussen Anderlechtse- en Ninoofsepoort.

Een groep van ongeveer 130 betogers hebben zondag tijdens een mars van Brussel-Noord naar Brussel-Centraal hun ongenoegen geuit over de geplande verhoging van de papieren tickets bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. De betogers pleiten voor meer gratis openbaar vervoer en minder controles.

De stijging van de tarieven is enkel van toepassing op losse papieren vervoerstickets. Voor een enkele reis gaat de prijs van 2,1 naar 2,6 euro en ook de dagtickets (24 uur geldig) stijgen van 7,5 naar 8 euro. Een ticketje kopen bij de chauffeur zal 3 euro kosten in plaats van 2,5. De MIVB voert de prijsstijging door om het gebruik van de papieren tickets, die vervuilend zijn, te ontmoedigen en te zorgen dat de mensen een herbruikbare MOBIB-kaart kopen. Contactloos betalen zal binnenkort ook ingevoerd worden.

"Het is een hypocriete maatregel. Er wordt verwezen naar het ecologische en sociale aspect om het te verantwoorden, maar het is simpelweg een prijsstijging", vertelt André, medeorganisator van de betoging.

De betogers scandeerden "Van wie is de MIVB. Die is van ons!" en op de spandoeken was te lezen hoe ze pleiten voor gratis openbaar vervoer, minder veiligheidspoorten en controle van de reizigers. Ze vrezen dat de nieuwe tarieven bepaalde mensen zullen uitsluiten van het openbaar vervoer.

"Wij willen het debat hierover aangaan. Moet er geen ambitie zijn of echte investeringen om het openbaar vervoer net voor iedereen toegankelijk te maken en meer gratis openbaar vervoer te voorzien?", aldus André.

Dit voorjaar moet contactloos betalen mogelijk worden op het hele MIVB-net. Tegelijkertijd zal de MIVB de prijs van papieren tickets met vijftig cent verhogen. De MIVB hoopt zo dat de occasionele reiziger vooral contactloos zal betalen.

"Het blijft dus mogelijk om een enkele reis te kopen voor 2,1 euro, als je contactloos betaalt", klonk het vorige maand nog bij de MIVB. Toch wekt de beperkte prijsverhoging verontwaardiging op bij een aantal Brusselaars.

Volgens Ilse Van de Keere, woordvoerster bij de politie zone Brussel-Hoofdstad-Elsene verloopt de betoging op een vreedzame manier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?