Ars Musica voortaan biënnale

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
03/03/2014

Het festival voor hedendaagse muziek Ars Musica heeft voortaan om de twee jaar plaats. De datum verschuift van maart naar november. In het 'stille' jaar zijn er evenwel zes creaties van Belgische componisten.

Het festival Ars Musica is al sinds 1989 het belangrijkste festival voor nieuwe muziek in België. Het vond jaarlijks plaats, meestal in maart.

Voortaan wordt het een festival een biënnale. De eerstvolgende editie heeft plaats van 14 tot 30 november 2014 op 10 locaties in Brussel. Zo’n 32 concerten staan op het menu.

“Twee redenen liggen ten grondslag aan die verandering”, legt de nieuwe directeur van Ars Musica Bruno Letort uit aan brusselnieuws.be. “Het samenballen van concerten om de twee jaar maakt het mogelijk om met een sterker programma uit te pakken. Als je kijkt naar andere festivals in Europa, zoals dat van Venetië, dan zie je dat het meestal om biënnales gaat”, aldus Letort. Maar Letort geeft toe dat ook de verminderde subsidies een rol hebben gespeeld.

Maximalist!
De nieuwe editie staat in het teken van de baanbrekende Belgische groep Maximalist! uit de jaren tachtig, met componisten als Thierry de Mey, Walter Hus, Peter Vermeersch, Jean-Paul Dessy en Eric Sleichim. Maar ook het Amerikaans minimalisme staat centraal, met werk van gevestigde waarden als Steve Reich, Johan Adams en Philip Glass. Ook de jongere generatie komt aan bod met namen als David Lang, Michael Blake en Fred Frith. Ten slotte passeren ook componisten uit Japan, Nieuw-Zeeland en Australië de revue.

Daarbij komen naast symfonische muziek en kamermuziek ook elektronische muziek, improvisatie en geluidsinstallaties aan bod.

“Het programma voor 2014 hebben we de noemer Mini-Maxi meegegeven”, aldus Letort.

Geen plaats in Flagey
Opvallend is dat het Flageygebouw niet meer tot de locaties van Ars Musica behoort. “Flagey was volgeboekt in november”, zegt Letort daarover. Wel nieuw zijn de Ancienne Belgique, Plan K en Recyclart. Ook de Hallen van Schaarbeek zijn er weer bij.

In de jaren zonder festival – de oneven jaargetallen – zullen er wel telkens zes creaties zijn van Belgische componisten. “Daarbij speelt Ars Musica de rol van artistiek coördinator, waarbij we componisten en uitvoerders bijeen brengen,” aldus Letort. Die creaties worden ook opgenomen in het festivalprogramma van het jaar nadien.

Fransman Bruno Letort combineert het directeurschap van Ars Musica nog een paar maanden met het artistiek directeurschap van het muzieklabel van radio France en pendelt voorlopig nog tussen Parijs en Brussel. Hij vervangt Tarquin Billiet, die nu als secretaris-generaal werkt in de opera van Rijsel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni