1594 Blu Samu
© Koen Bauters | Blu Samu: 'Ladies hebben meer swag en attitude'

Blu Samu: 'Ladies hebben meer swag en attitude'

Tom Peeters
© BRUZZ
01/03/2018

Haar ziel ligt in Portugal en haar verleden in Antwerpen, maar pas onder de vleugels van haar Brusselse hiphopbroeders kon Blu Samu zich opwerpen als een mc om rekening mee te houden. Straks neemt ze deel aan La Belle Hip Hop, dat in het zog van de Internationale Vrouwendag alleen b-girls afficheert.

Ladies, we’re not outnumbered! Soms lijkt het misschien zo, maar dat is alleen om jullie uit jullie schulp te krijgen.” Het is geen oproep tot een battle of the sexes, maar een bevlogen bede om verbinding van de 23-jarige Salomé Dos Santos Ataide Magalhaes. “On a tous eu des merdes sur notre chemin, boys and girls.”

Het constante pendelen tussen Nederlands, Engels en Frans is tekenend voor de open grootstedelijke en streetwise, no-nonsense-attitude waarmee ze in het leven staat en die haar ‘thuis’ deed komen in de Brusselse urban scene. Bijna een vol jaar leeft ze ondertussen onder hetzelfde dak als de bende van Le 77 – “Le zeven zeven” zegt ze consequent – en ze is vol lof over haar nieuwe ‘familie’.

'Hip hop is no boy's game'

Ook al stond ze tijdens de vorige lichting van Niveau 4, het verzamelde Belgische hiphoptalent, als enige vrouw op het podium, zelf benadrukt ze dat ze zich nooit anders behandeld heeft gevoeld. “Ik zou gewoon aan al de dames willen zeggen: we got so much power, ga vol voor wat je gelooft. Hip hop is no boy's game! Dat is het volgens mij ook nooit geweest. Vrouwen hebben altijd deel uitgemaakt van de hiphopcommunity, alleen waren ze niet zo zichtbaar, en ze hebben meer swag en attitude! Ik ken veel tomboy girls that rap like crazy, ze staan alleen niet in de spotlights, maar dat is volgens mij slechts een kwestie van tijd.”

We moeten er haar zelf op wijzen hoe ze willens nillens en met slechts één hitje op haar actief – het autobiografische ‘I run’ – nu al een soort ambassadrice is geworden van al dat opkomend vrouwelijk hiphoptalent. “Ik kom terug van een tweedaagse schrijfsessie (die moet leiden tot een nieuwe release in mei, tp) en zit nog helemaal in mijn bubbel,” geeft ze toe.

Maar het is inderdaad opvallend hoe vaak ze tegenwoordig te zien is aan de zijde van ander vrouwelijk urban talent. Zo staat ze straks twee keer in het voorprogramma van Coely in de Antwerpse zaal De Roma en deelt ze zowel tijdens Museum Night Fever in het BELvue-museum als op de openingssoiree van La Belle Hip Hop in de Botanique het podium met alleen vrouwen, terwijl ze eerder ook al opende voor rijzende internationale sterren als IAMDDB en Nathy Peluso.

Ik ken veel tomboy girls that rap like crazy, ze staan alleen niet in de spotlights, maar dat is volgens mij slechts een kwestie van tijd

Blu Samu

1605 Blu Samu
Blu Samu

In de Botanique sta je op het podium met de Indiase MC Manmeet Kaur, de Marokkaanse Krtas’Nssa, de Amerikaanse Pinqy Ring en de Libanese Malikah. Ken je hen?
Blu Samu: Nee, maar ik ben wel ontzettend benieuwd naar wat ze zullen brengen. Ik vind het een geweldig concept: vrouwen uit verschillende hiphopculturen samenbrengen. Dat kan alleen maar tot een smeltkroes van sounds leiden. Ik ben best blij dat ik zo snel deel ben gaan uitmaken van die beweging.

Ook al omdat Coely, IAMDDB en Nathy Peluso inspirerende vrouwen zijn naar wie ik keihard opkijk. Maar het gaat mij niet alleen om het empoweren van vrouwen. Ook mannen moeten empowered worden. Het is een wisselwerking: wij vrouwen kunnen leren van hoe nonchalant mannen kunnen omgaan met dingen waar wij ons hoofd over breken, en zij van hoe wij over gevoelens praten.

Hoe is Salomé uiteindelijk Blu Samu geworden?
Blu Samu: Ik ben geboren in Borgerhout, maar ben daarna als baby meteen terug naar Portugal gebracht. Op mijn zesde belandde ik opnieuw in België, maar de aanpassing verliep moeilijk. Ik kon bijvoorbeeld niet zo vlot lezen. Heel mijn kindertijd wilde ik terug naar Portugal. Daar kwam bij dat mijn moeder vroeger veel problemen had met haar emoties.

Ze was keiheftig, en ik reageerde daarop (check de autobiografische videoclip van ‘I run’, tp). Het is allemaal goed gekomen, maar we blijven allebei heel empathische mensen die hard in onze emoties kunnen zitten. Door al die shit uit mijn jeugd heb ik wel steeds het gevoel gehad dat ik iets moest vinden om dat te verwerken. Dat werd hiphop. Het project A School Called Tribe (het summer band camp van het Antwerpse conservatorium, tp) en studiosessies met producer Louis zetten me op weg.

Lades hebben meer swag en attitude

Blue Samu

De oude shit bleek een schatkist vol inspiratie te zijn.
Blu Samu: Dat realiseer ik me tegenwoordig meer dan ooit. Het is de benzine waarop ik drijf. Maar van al mijn vroegere Antwerpse projecten was ik eigenlijk alleen maar tevreden over de ep Blue, omdat je daar de saudade in hoort, het gemis en de Portugese ziel, die hopelijk ook zal doorschemeren in mijn nieuwe werk.

Naast dat ‘blauwe’ vond ik dat er ook iets funky dat nergens op slaat in mijn naam moest zitten. Omdat ik van samoerai hou, maar geen blauwe samoerai wilde zijn (lacht), is het Blu Samu geworden. Ik wil dat mensen denken: die Blu is ook maar gewoon een meisje dat shit heeft meegemaakt, zich erover heeft gezet en nu doet wat ze wil, en af en toe gaan we samen met haar naar space.

Een full album komt er voorlopig niet?
Blu Samu: Nee, dat komt pas als ik zeker ben van mijn stuk. Het is misschien hooggegrepen, maar liefst van al zou ik samenwerken met producers of artiesten die muziek maken in de lijn van Kaytranada of Flying Lotus, en met jazzmuzikanten. Maar eerst moet ik nog zoveel ontdekken! Met de tagline “8 events, 8 venues, 8 countries” steekt op donderdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, de tweede editie van La Belle Hip Hop van wal. Het organiserende Souterrain Productions kan voor zijn eerbetoon aan de vrouw in de hiphop meer dan ooit rekenen op de medewerking van de Brusselse cultuurhuizen.

Op de openingsavond kan je in Villa Empain terecht voor het debat Women in hip hop, appearance or transparence? Een dag later verzamelen vrouwelijke mc’s uit verschillende landen in de Botanique. Een live painting-sessie, een b-girls-battle in Viage, afterworkshops en masterclasses in Allée du Kaai, een Hip Hop’Up Store, en de vertoning van de documentaire BGirls in cinema Galeries vervolledigen een affiche die er acht dagen lang, de tijdgeest indachtig, meer en meer in slaagt een gemeenschap te empoweren.

> Blue Samu. 3/3, 19u. BELvue, Museum Night Fever. 9/3, 19u30. Botanique

> La Belle Hip Hop. 8 > 14/3. Verschillende Locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Muziek, hiphop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni