Brussels jeugdorkest BOENK! zoekt vers bloed

© BOENK!/Facebook
| Jeugdorkest BOENK! tijdens een optreden vorig jaar bij Cultureghem, in Anderlecht.

BOENK!, het jeugdorkest van Brussels Philharmonic, treedt volgend jaar op tijdens het El Sistema Festival in Flagey. Daarvoor zoeken ze nieuwe, jonge muzikanten. De professionele orkestleden van Brussels Philharmonic zullen hen coachen.

Jeugdorkest BOENK! is ook zelf nog jong: ze zijn gestart in februari 2018 onder de vleugels van het Brussels Philharmonic. Vorig jaar debuteerden ze in GC De Kriekelaar, afgelopen oktober doorbraken ze de schotten tussen klassiek en hip-hop in de Marollen.

Volgende performance is 8 juni tijdens het El Sistema-festival in Flagey, samen met kinderkoor Remua/Shake. Op het programma dit jaar staan een paar symfonische liefdesverhalen, zoals Carmen van Georges Bizet of Sheherazade van Nikolaj Rimski-Korsakov.

Sky is the limit

BOENK! bestaat nu uit een 50-tal muzikanten, maar ze willen groeien. Ze zoeken nu zo’n 25 nieuwe jonge muzikanten tussen 15 en 26 jaar. “The sky is the limit,” zegt dirigent Rik Ghesquière. “De zangers van Remua/Shake zullen met zo’n 150 zijn. Daar willen wij graag meer muzikanten tegenover plaatsen.”

Bonus voor de jonge musici: tijdens de repetities krijgen ze mentoren toegewezen van professionele orkestleden, van het Brussels Philharmonic. “Die kunnen hen individueel coachen en waar mogelijk helpen doorgroeien,” zegt Ghesquière.

Brusselse partners

“We willen ons trouwens niet beperken tot de muziekacademies,” zegt organisator Ellen De Bin. “Alle jongeren die een symfonisch instrument bespelen, zijn welkom. Audities zijn er niet: in principe kan iedereen meedoen.” De repetities starten in februari, in Flagey en GC De Kriekelaar.

Naast extra bezetting zoekt BOENK! ook nieuwe Brusselse partnerorganisaties. “We willen hier een Brussels verhaal van maken. De hiphop-voorstelling met Urban Dance afgelopen jaar was een succes. Dat soort samenwerkingen willen we graag verder uitbouwen,” besluit Ghesquière.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?