Fête de la musique: ingrediënten voor een muzikale longdrink

© Bernard Babette

Al 35 jaar laat het van oorsprong Franse Fête de la Musique muzikanten van over de hele wereld zich tonen in al hun kleurenpracht. Ook in Brussel gutst muziek vier dagen lang uit alle poriën van de stad. Wij shaken voor u dé cocktail voor een feestelijke start van de zomer.

1620 FDLM yellowstraps

YELLOWSTRAPS

Wie? Een trio rond de broertjes Alban en Yvan Murenzi, soul brothers uit Eigenbrakel, Raph Stark roffelt op de drums.
Wanneer? 21/6, 19.00, Atelier 210 & 23/6, 18.00, Dokter Schweitzerplein
Smaakt als? Oorspronkelijk als een downtempoversie van Flying Lotus en Mount Kimbie, toen YellowStraps zijn klanken kruiste met bloedbroeder Le Motel. Op zijn nieuwe ep Blame laaft het door LeFtO van de straat geplukte drietal zich nog meer aan middernachtelijke triphop en r&b, en jazz. Verdoofde songs waarin je smaakpapillen restanten van King Krule, Earl Sweatshirt en Sampha kunnen herkennen. Op hun nieuwe single ‘Nights up’ zorgt de Australische indiefolkie St. South voor extra flavour. Stuff genoeg voor een doorbraak, zeggen wij.
Shaken or stirred? Zachtjes roeren, langzaam savoureren.
Roesfactor? Bedwelmend.

1620 FDLM bombataz

BOMBATAZ

Wie? Vier Brusseleirs met een klantenkaart in de betere elektronicadoe-het-zelfzaak.
Wanneer? 22/6, 18.00, Kiosque Art Déco
Smaakt als? De hipste ingrediënten van het moment door elkaar geklutst: Bombataz is een eclectisch smaakbommetje. Je puurt er gelijke delen elektronica, jazz, funk, exotische beats en kitsch uit. Het handvol songs dat online te beluisteren valt, genre ‘Day & nite’ en ‘Pitbull’, waarin Bombataz beats bakt met hondengeblaf, verraadt een avontuurlijke geest. Dat deze bende muzikale veelvraten onlangs nog door de Gentse futuristische frituristen van STUFF. werd gesommeerd op hun STUFF. Invites-avond in Antwerpen, geeft aan hoeveel potentieel er in deze rekels zit.
On the rocks? De temperatuur kan oplopen, ijsblokjes zijn geen overbodige luxe.
Roesfactor? Tipsy.

1620 FDLM sale Gosse2

SALE GOSSE

Wie? Moeder Agathe, zoon Nino en (geadopteerde) dochter Randa halen de familiebanden aan.
Wanneer? 22/6, 19.30, Marie Jansonplein
Smaakt als? Verschroeide gitaren met een zwartgeblakerde korst. Nee, het Brusselse Sale Gosse vindt het wiel niet opnieuw uit. Zijn ongeschoren bluespunk en postgrunge hebt u ongetwijfeld al eens eerder gehoord toen u als rebellerende tiener door de jaren 1990 strompelde. Maar dat is alweer véél te lang geleden. Bovendien brengt het trio zijn stuff uit op het Luikse label Luik Records, keurmerk voor de betere Belgische herrie. Wie met zijn moeder in een band speelt en zijn eerste ep The first dick I ever saw was Iggy Pop’s noemt, doet onze, euh, smaakpapillen sowieso op hol slaan. Als u nog eens goed wilt moshen, op naar het Jansonplein.
Strootje? Lekkerder zonder.
Roesfactor? Knock-out.

1620 FDLM superparquet

SUPER PARQUET

Wie? Een stelletje vloerders uit de Auvergne, niet te verwarren met de broeders van Parquet Courts.
Wanneer? 23/6, 20.00, Jubelpark
Smaakt als? Een volgens middeleeuws recept bereid meergranenkoekje met nieuw glazuur. De baardige nerds van Super Parquet zien eruit alsof ze alleen maar geïnteresseerd zijn in rollenspelen met zwaarden, schuimend gerstenat en in kelders opgesloten jonkvrouwen, maar hun muzikale huwelijk tussen draailieren, doedelzakken, banjo’s en elektronica is best fris. De middeleeuwse versie van een trancey trip richting de kosmos, zeg maar, aangevuurd door repetitieve ritmes en dito melodieën. Hun concerten voelen aan als sjamanistische rituelen met een flinke teug acid. Zonnegod Sun Ra likt goedkeurend aan een lsd-tabletje.
Strain of double strain? In één teug naar binnen gieten.
Roesfactor? Delirium.

1620 FDLM swing-simeon Zuyten

SWING

Wie? Siméon Zuyten, één derde van het Brusselse rapcollectief L’Or du Commun.
Wanneer? 23/6, 22.15, Dokter Schweitzerplein
Smaakt als? Hiphop met schwung. Roméo Elvis zette zijn eerste stapjes in de hiphopwereld met L’Or du Commun en nam vervolgens Swing mee als sidekick om live z’n duivels te ontbinden. Swing debuteerde intussen zelf met Marabout. Die titel doet ons in de eerste plaats denken aan die statige neef van de ooievaar, maar voor Swing verwijst die naam vast naar zijn Rwandese roots. Maar die zetten zich niet door, Swing heeft goed geluisterd naar MC Solaar en Amerikaanse rappers. Le Motel gooit er af en toe een elektrisch dekentje over, maar het is vooral de soul die je gemoed in de juiste toestand brengt.
Suikerrandje? Niet nodig, de cachaça doet zijn werk.
Roesfactor? Beneveld.

1620 chouk-bwa-libete-square

CHOUK BWA LIBÈTE

Wie? Muzikale voodoopriesters uit Haïti, aangevoerd door Jean-Claude ‘Sambaton’ Dorvil.
Wanneer? 24/6, 15.30, Emile Bockstaelplein
Smaakt als? Dat pilletje dat u wekelijks neemt tegen die duiveltjes op uw schouders die zich willen vastbijten in uw lijf en ledematen. Chouk Bwa Libète, wij gokken op patois voor “muziek is bevrijding van de ziel”, serveert zijn muziek rauw en ongepolijst. Op zijn debuutalbum Se nou ki la! wordt geroffeld op traditionele trommels, ijzeren vaten en allerlei spul uit bamboe. Een percussiefestijn dat Afrikaanse roots in zich draagt en dat je kan onderbrengen in de mizik rasin (‘rootsmuziek’), een stroming die traditionele muziek met westerse ging kruiden en een stem geeft aan de boerenbevolking van Haïti die dagelijks moet knokken om te overleven.
Blend? Grof gemengd.
Roesfactor? Trance.

1620 FDLM francky-goes-to-pointe-a-pitre

FRANCKY GOES TO POINTE-À-PITRE

Wie? Drie kerels die weten dat hawaïhemden ultrahip zijn.
Wanneer? 23/6, 21.00, Brass
Smaakt als? Een vruchtencocktail die uw innerlijke transit weer op orde stelt. Zijn naam verwijst naar een groepje uit de eighties, maar deze Francky haalt zijn ingrediënten uit exotischere gebieden: een snuifje zouk, een paar Caraïbische ritmes, een Afrikaanse gitaarlijn en zuiderse funk. Ja, stel je bij ‘Cameroun Diaz’ maar een zwoel feestje voor en duikel je kleurigste hemd op uit je kleerkast om je bandeloos in het zweet te dansen.
Frozen? U bent snel ontdooid.
Roesfactor? Party, tot Francky zegt: relax.

1620 FDLM penelope antena

PENELOPE ANTENA

Wie? De dochter van Isabelle Antena en kleindochter van Marc Moulin, maar vooral ook zichzelf.
Wanneer? 23/6, 19.00, Dokter Schweitzerplein
Smaakt als? Een toefje slagroom rond een dagdroom. De Brusselse auteur, producer en muzikante debuteerde vorig jaar met de ep Down the habit hole, zes pareltjes van songs met een vleugje chanson, zwarte soul, triphop en Balearic beats, heerlijk zonnig, zacht, en vol verlangen. Denk aan een ingetogen Erykah Badu of een zwoele Lauryn Hill. Het konijn van Alice mag u er zelf bij fantaseren.
Garnering? Een schijfje limoen en een likje zout.
Roesfactor? zwijmelen

> Fête de la musique. 21 > 24/6, verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?