Niet te missen tijdens de dag van de jazz

Sons of Kemet, uit Londen.

Sinds 2011 kan je elk jaar op 30 april genieten van International Jazz Day. Zo wil UNESCO de diplomatieke rol van jazz in het verbinden van mensen benadrukken. Jazz zit zo hard verweven in onze Belgische cultuur en geschiedenis. Brussel is dan ook de perfecte stad om de liefde voor dit genre te tonen. Hoewel jazz door sommigen misschien gezien wordt als een oud genre, is hij bezig aan een heuse heropleving. Het aanbod op International Jazz Day is zo uitgebreid en de muziek gaat zo breed, dat dit een gids kan zijn op die muzikale maandag.

  1. JOACHIM CAFONETTE Je kan de Jazz-dag beginnen om 9 uur ’s ochtends in Maison Des Musiques in de Lebeaustraat in het centrum. Daar staat Joachim Cafonette klaar om je met zijn piano te vervoeren naar de wereld van jazz. Het is een pure, eerlijke jazz die geen voorkennis vereist. De ideale combinatie van een klassieke opleiding aan het conservatorium en zijn ervaring in het Brusselse nightlife zorgen ervoor dat Joachim Cafonette keer op keer een technisch perfecte prestatie kan neerzetten. Hij zat enkele weken geleden nog in de BRUZZ-studio voor de Jazz 100-marathon op radio. Daar heb ik hem persoonlijk, maar vooral zijn muziek leren kennen. Normaal speelt hij in zijn quintet, op de International Jazz Day doet hij het solo.

  2. SONS OF KEMET De heropleving van jazz laat zich niet enkel voelen in ons land, ook in Londen krijgen ze te maken met een ware jazz-revival. Albums als We Out Here bundelen jonge jazz-muzikanten die zorgen voor frisse jazz en vaak ook heel nieuwe jazz. Daar zit ook de 34-jarige Shabaka Hutchings tussen. Samen met zijn band Sons Of Kemet zet hij de Beursschouwburg in vuur en vlam om kwart na 11 ’s avonds. De zoete klanken die uit zijn saxofoon komen worden gemengd met een combinatie van rock, Caribische folk en Afrikaanse muziek. Dit zorgt voor een explosieve combinatie die je ledematen vanzelf doen bewegen. Jazz wordt vaak niet meer gezien als dansmuziek, hoewel het genre wel zo begon. Sons Of Kemet brengt daar verandering in!

  3. HOUBEN / WISSELS / DE HAAS Wat er op het eerste zicht misschien uitziet als een rare naam voor een band is in werkelijkheid de combinatie van Steve Houben op altsaxofoon, Diderik Wissels op piano en Jan de Haas op drums. De drie mannen zijn in de jazzwereld absolute topnamen. 30 jaar geleden stonden zij al bekend als pilaren van de betere jazz, nu komen ze terug samen in hetJazz Station in Sint-Joost-ten-Node om oud te mengen met nieuw. Als trio werden ze vroeger ingezet bij grote namen als Chet Baker, nu brengen ze een mix van hun eigen composities. Perfect voor jazzliefhebbers als ikzelf die graag teruggrijpen naar een tijdperk dat ze nooit konden meemaken.


    Meer informatie via www.jazzday.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?